Свечано отворена изложба ОДИСЕЈА НЕСВРСТАНИХ

У четвртак, 7. октобра у Заводу за проучавање културног развитка свечано је отворена изложба ОДИСЕЈА НЕСВРСТАНИХ инспирисана 60-годишњицом Прве конференције Покрета несврстаних у Београду, уз присуство амбасодора држава Несврстаних, званица из дипломатског кора и познатих личности из културног живота Владимир Пиштало, управник Народне библиотеке Србије и писац, Неда Кнежевић, директорка Музеја Југославије, Горан Милашиновић, председник Националног комитета за сарадњу са Унеском и писац, директор Архива Југославије Милан Терзић, Дубравка Ђукановић, директорка Завода за заштиту споменика културе и многи други.

 

Завод за проучавање културног развитка овом изложбом истакао је културни аспект идеје и праксе несврстаности, укључујући ту и аспекте културне политике, културне дипломатије и стратешке културе.

Поздравну реч окупљеној публици, амбасадорима Уније Бурме, Египта, Еквадора, Индије, Индонезије, Ирака, Кубе, Конга, Кипра, Марока, Либана, Венeцуеле, министрима и директорима установа културе, упутио је Марко Крстић, в.д. директора Завода.

Крстић је у свом обраћању истакао да је: „Идеја насврставања у првом реду била мотивисана отпором према колонијализму, који пре свега подразумева културно покоравање, наметање сопствених идејно-вредносних норми и традиција колонијализованим народима. У томе мерило вредности не могу бити само материјална средства и односи, него и идеје и вредности, дакле културна политика, која јаче од свега материјалног и интересног интегрише једну заједницу и чини је оним што она јесте, али и омогућује њену повезаност са другим заједницама, па тиме и целим људским светом.“

Изложбу је отворио помоћник министра културе и информисања за савремено стваралаштво господин Радован Јокић, захваливши организаторима на прилици да кроз  занимљиву ретроспективу сагледамо и преиспитамо садашње резултате политика силе у суочавању са могућностима мирољубиве коегзистенције, као и најважнији аспект промена.

Публику је кроз изложбу водио Матија Малешевић, магистар политикологије на Московском државном институту за међународне односе, а након тога приређен је коктел за све званице.

Изложба ће бити отворена за посетиоце у периоду од 8. до 17. октобра 2021. године у Заводу за проучавање културног развитка у улици Риге од Фере 4 у Београду.

Фото Завод: помоћник министра културе и информисања за савремено стваралаштво  Радован Јокић и Марко Крстић, в.д. директора Завода

Фото Завод: помоћник министра културе и информисања за савремено стваралаштво  Радован Јокић

Фото Завод: амбасодори држава Несврстаних, званице из дипломатског кора и познате личности из културног живота.

 

Календар

Нема резултата.

е-Култура

Часопис Култура

UNESCO фонд за културну разноликост

Књижевни конкурс НОВИЦА ТАДИЋ

ГЕО СРБИЈА

Последње објаве