КУЛТУРА ЗА ДЕЦУ – ЗАПРАТИ КУЛТУРУ

У препуноj трибинској сали Установе културе „Пароброд“ одржан је занимљив културни догађај намењен тинејџерима под називом „Запрати културу“, у организацији Завода за проучавање културног развитка (Запрокул), УК „Пароброд“ и основне школе „Краљ Петар Први“ из Београда.

 

Ово је део кампање у оквиру истраживања које спроводи  Завод за проучавање културног развитка у основним школама, у урбаним и руралним насељима, на репрезентативном националном узорку од око 5000 деце које ће трајати целе следеће године.

В.д. директора Запрокула, Марко Крстић, је овом приликом истакао: „да подаци показују да установе културе у Србији често организују програме за децу и тинејџере, али се при креирања културних програма не консултују са њима. Овим програмом желимо да скренемо пажњу на важност сарадње установа културе и школа, са посебним акцентом на интерактивне и забавне садржаје које би предлагала и деца“.

В.д. директора УК „Пароброд“, Марија Павловић, у свом обраћању учесницима програма, ученицима ОШ „Краљ Петар Први“ је поручила: „ми старији, а нарочито ми који радимо у култури, често мислимо да младе култура не интересује. Овим програмом желимо да чујемо шта младе интригира у култури, на који начин желе да учествују у култури и да прате програме, јер они су наша публика, али и будући ствараоци у култури“.

Директор ОШ „Краљ Петар Први“ из Београда, Младен Стевановић, истакао је: „не смемо никако занемарити да школе поред своје образовне и васпитне улоге имају и културну. Ако децу не научимо да воле и прате културу, можемо се суочити и са нарушавањем свог културног идентитета“.

У оквиру програма реализована је и дебата са ученицима на тему Боља је култура у реалном или дигиталном простору, а програм је завршен квизом знања из културе који су на забаван начин водили наш познати млади глумац Урош Јовчић и све популарнија инфлуенсерка Џени Мартин, уз наступ чувеног хора школе „Краљ Петар Први“ и глумаца-тинејџера из реномиране школе глуме „Снежана и Ненад Ненадовић“.

Фото Завод: Милица Јовановић и Маријана Миланков

Календар

Нема резултата.

е-Култура

Часопис Култура

UNESCO фонд за културну разноликост

Књижевни конкурс НОВИЦА ТАДИЋ

ГЕО СРБИЈА

Последње објаве