Србију и Кубу спајају исте духовне и културне вредности

Уз присуство амбасодора многих држава у Србији, званица из дипломатског кора и познатих личности из културног живота у пријатној атмосфери Галерије Завода за проучавање културног развитка (Запрокула) одржана је свечана прослава 120 година дипломатских односа Србије и Кубе.

Симболично, 4. новембра, на дан пријема писане честитке краља Србије Александра Обреновића упућене Томасу Естради Палми, изабраном председнику Републике Кубе, поводом његове инаугурације отпочели су дипломатски односи наше две пријатељске земље. Обележавањем овог значајног јубилеја Запрокул и амбасада Кубе желели су да истакну значај очувања културних веза.
Поздравну реч многобројној окупљеној публици упутио је Марко Крстић, директор Завода, истакавши да нас без обзира на различитост наше две земље спајају исте духовне и културне вредности, чијим прожимањем, сталним развојем и унапређењем свакодневно стварамо нове културне везе на темељима дипломатских и пријатељских односа између Србије и Кубе.
Његова екселенција Густавo Тристa дел Тодо, амбасадор Републике Кубе говорио је о култури и историји дипломатских односа Србије и Кубе, и нашим заједничким резултатима у креирању новог, хуманијег друштва. Захваливши Заводу на изузетној и свесрдној помоћи у организацији овог догађаја закључио је: „сарадња наше две земље увек је била продуктивна и у економији и у култури. Култура је душа народа, она је база свих наших односа…“
Потом се обратио и господин Станко Благојевић, помоћник министра културе за међународне односе и европске интеграције у области културе који је у свом говору истакао да је: „дубоко међусобно разумевање наша два народа засновано на слободарској традицији, љубави према слободи,независности и слободарским идеалима.“
Директор Завода господин Крстић овом приликом уручио је амбасадору Кубе господину Тристу дел Тоду поклон плакету са ликом грифона, митског бића које је заштитни знак Завода, и мајицу са логом догађаја, а у част пријатељства и дипломатских односа наше две земље.
У наставку програма Марко Терзић, виши кустос Музеја 21. октобар из Крагујевца и аутор гостујуће изложбе „ЧЕ.59.КГ.“ поводом Че Геварине посете Југославији, истакао је да нас лик овог великог човека стално нагони да трагамо за бољим и праведнијим душтвом у времену безидејности.

ИЗЛОЖБА ЈЕ ОТВОРЕНА ОД 4. ДО 18. НОВЕМБРА,
СВАКОГ РАДНОГ ДАНА ОД 9 ДО 16 ЧАСОВА.

УЛАЗ ЈЕ СЛОБОДАН!
Добро нам дошли!

Календар

Нема резултата.

е-Култура

Часопис Култура

UNESCO фонд за културну разноликост

Књижевни конкурс НОВИЦА ТАДИЋ

ГЕО СРБИЈА

Последње објаве