Први дан Форума: ТРЕБА ОБРНУТИ СТРЕЛУ ВРЕМЕНА

Интернационални ФОРУМ О ОПРАВДАЊУ СТВАРАЛАШТВА у организацији Запрокула, Народног позоришта и Српског филозофског форума почео је јуче у Народном позоришту на малој сцени „Раша Плаовић“.

Учесници Форума су у живој и динамичној дискусији разговарали о сталној борби између стварања и разарања, реда и хаоса, постојања и непостојања.

Форум је отворио филозоф Никола Кајтез који је с увереношћу истакао „да империје пропадају, велика царства нестају и то није ствар само идеологије и политике, него и физике. Све има свој развој, све има свој процес. Ентропија се избацује напоље, уводи се туђа и тако функционише свака цивилизација и култура, на крају оне ипак не успевају да се одбране од спољашности која их доводи до пропасти, до једне прерасподеле ентропије и стваралаштва на неком другом месту. Једна развијена култура, једна развијена држава је систем који би требало да узме све најбоље што постоји у другим системима, а све оно најгоре избаци из себе.“

Рафаела Фонтана, истраживачица Националног института за оптику из Фиренце,  интересантно је говорила о могућности физике да нам помогне да обновимо „чудо виђења“ класичних уметничких дела, онако како су изгледала у изворном стању и да их тиме на неки начин рекреирамо, истакавши способност уметности да отвори нову перспективу и нову димензију стварности. Она науци приступа на неуобичајен начин повезујући оптику и историју уметности.

Ив Кудано, професор угледног Универзитета у Намуру у Белгији, рекао је на почетку да је овакав формат Форума јединствен у Европи. „Понекад не разумемо квантну физику због симбола које у њој користимо. Разумемо математику и форму, чак имамо и интуицију о ономе што форма производи, али оно што не можемо је да реконструишемо идеје конструисане формом, идеје свакодневног живота људског бића“.

Провокативна излагања подстакла су Ханса Мајер-Ајхена, светски признатог  дизајнера, Бранка Коларића, физичара и Владимира Табашевића, српског писца, да се укључе у овај занимљив разговор.

Поред живог разговора на сцени, публика је имала прилику да ужива у перформансима Марка Стојановића, нашег познатог пантомимачара и спектакуларној плесној тачки са УВ светлима специјално осмишљеној за овогодишњи Форум.

Вечeрас се Форум наставља, у исто време, на истом месту – 19 часова у Народном позоришту у Београду, мала сцена „Раша Плаовић“.

Очекујемо још жустрију и узбудљивију полемику!

Фото Рајко Р. Каришић: учесници Форума

Фото Рајко Р. Каришић: Никола Кајтез, Ив Кудано

Фото Рајко Р. Каришић: Владимир Табашевић, Бранко Коларић, Ханс Мајер-Ајхен

Фото Рајко Р. Каришић: пантомимичар Марко Стојановић

Фото Рајко Р. Каришић: плесна тачка

Фото Рајко Р. Каришић: Владимир Табашевић, Радован Јокић, Марко Крстић

Календар

Нема резултата.

е-Култура

Часопис Култура

UNESCO фонд за културну разноликост

Књижевни конкурс НОВИЦА ТАДИЋ

ГЕО СРБИЈА

Последње објаве