УЛОГА ПОЗОРИШТА У РАЗВОЈУ КРЕАТИВНОГ СЕКТОРА У СРБИЈИ

У Галерији Завода за проучавање културног развитка одржана је нова трибина у овогодишњој серији Форума о оправдању ставралаштва под насловом Улога позоришта у развоју креативног сектора у Србији.

Модератор, Александар Ђаја, драматург, доскорашњи директор Позоришта на Теразијама је, осврнувиши се на  значај креативности у развоју позоришта, покренуо полемику са учесницима у разговору шта су то креативне индустрије и да ли постоје везе између креативности и креативних индустрија.

Александра Милошевић, драматуршкиња, музејска саветница МПУС, овом приликом нагласила је значај позоришта и везу са образовањем од најранијег узраста, али и покренула питања да ли позориште може креативно да утиче на токове друштвених збивања.

Професор и театролог Милован Здравковић истакао је улогу креативности у култури кроз осмишљене идеје и иницијативе који покрећу све човекове потенцијале, умне и све друге.

Редитељка, директорка ДАХ ТЕАТРА и професорка на ИУИ,  Дијана Милошевић је кроз примере из позоришних пројеката, али и примере позоришних пракси у Европи и свету, указала на велику снагу креативности у постављању питања, променама и преображавањима града, окружења, укључујући и уметничке пројекте који се баве социјалним променама.

Овогодишњи трећи по реду Форум посвећен је позоришту, позоришним уметницима, теоретичарима и стручњацима који ће расправљати  на који начин и у ком смислу позоришно „стваралаштво одговара на изазове страдања, апсурда, неукуса, незнања, урушавања и небића.“

Следећа трибина очекује нас већ 25. октобра!

Форум о оправдању стваралаштва организује се под покровитељством Министарства културе Републике Србије.

ДОБРО ДОШЛИ!

Календар

Нема резултата.

е-Култура

Часопис Култура

UNESCO фонд за културну разноликост

Књижевни конкурс НОВИЦА ТАДИЋ

ГЕО СРБИЈА

Последње објаве