Друштвене мреже

„Београдски контрапункт“ у Политици

8. септембра 2021.

Штампани додатак посвећен петом јубиларном „Београдском контрапункту“ биће објављен у суботу, 11. септембра у викенд издању „Политике“. У транскрипту конференције Андрић: наслеђе – КУДА ДАЉЕ? доносимо вам одговоре на значајна питања о културној поетици Андрића, као и размишљања учесника о његовој трансидеолошкој позицији као својеврсном знаку поред пута и потенцијалном одговору на питање: куда даље.

БЕОГРАДСКИ КОНТРАПУНКТ у организацији Министарства културе и информисања Републике Србије као покретача и Завода за проучавање културног развитка као реализатора, обележио је  60-годишњицу доделе Нобелове награде Иви Андрићу, чија се књижевна дела и даље објављују широм света.

Поздравну реч онлајн публици и учесницима упутила је Маја Гојковић, потпредседница владе Републике Србије и министарка културе и информисања. О теми конференције разговарали су еминентни гости из региона: Елизабета Шелева, позната књижевница и универзитетска професорка из Северне Македоније; Миро Вуксановић, академик и председник УО Андрићеве задужбине; Ђорђе Матић, истакнути песник и есејиста из Хрватске; Зоран Милутиновић, професор јужнословенских књижевности на Универзитетском колеџу Лондон.

Специјални гост био је професор др. Дарко Танасковић, чувени оријенталиста и бивши амбасадор у Републици Турској, Азербејџану и Ватикану и амбасадор Србије при Унеску. Модератор „Београдског контрапункта“ биo je Александар Гајшек, новинар и аутор чувене емисије „Агапе“.

Пдф. издање можете преузети на следећем линку: Београдски контрапункт – штампано издање.

 

Контакт

Адреса
Риге од Фере 4, Београд
Телефон
+381 11 2637 565
Факс
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка