Друштвене мреже

Добитници награде за младе песнике „Новица Тадић“

17. јула 2021.

Књижевна награда за младе песнике „Новица Тадић“, коју на иницијативу Министарства културе и информисања Републике Србије додељује Завод за проучавање културног развитка, 2021. године припала је Велимиру Кнежевићу, за рукопис „Слушни апарат“, Тијани Сладоје, за рукопис „Одеротине“ и Јелени Калајџији, за рукопис „Ниспослати себесвој“.

У образложењу комисије у саставу Срба Игњатовић, Мирко Демић, Жарко Миленковић, Желидраг Никчевић и Весна Тријић, између осталог се наводи: „Пробрани језик, уобличен и доследан песнички поступак, као и целовита композиција, упечатљиве су одлике рукописа „Слушни апарат“. У рукопису „Одеротине“, лирски субјект успева да свој дубок егзистенцијални немир и непрестане сумње преобрази у продоран песнички израз. Рукопис „Ниспослати себесвој“ одликује песнички глас у којем су преплетени ерудитни набој, игра и иронија, све до аутоироније.“

Награђена аутори ће добити диплому и плакету с ликом Новице Тадића и равноправан новчани износ, а у едицији „Присуства“, у издању Завода за проучавање културног развитка, биће објављен награђени рукописи.

Одлука комисије о добитницима 2021

 

Контакт

Адреса
Риге од Фере 4, Београд
Телефон
+381 11 2637 565
Факс
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка