Додатак у „Политици“ о четвртом „Београдском контрапункту“

Са задовољством вас обавештавамо да ће у суботу, 25. јула у издању „Политике“ бити објављен додатак на 24 стране посвећен четвртом „Београдском контрапункту“ под називом „Уметност и мит данас“,  одржаном  9. јуна 2020. године, због пандемије у онлајн формату.

О теми конференције разговарали су књижевници Дмитриј Данилов (Русија), Едуардо Мога (Шпанија), Теа Обрехт (САД), Александар Прокопиев (Северна Македонија), Верн Тисен (Канада) и Ханес Хофбауер (Аустрија), уз редитеља Емира Кустурицу и министра културе и информисања Републике Србије Владана Вукосављевића у улози уводничара и модератора.

На овогодишњој коференцији, саговорници су преиспитивали улогу уметника и уметности у стварању, али и у преиспитивању и разградњи митова. Мит је „прича коју причамо себи“, један од начина на који себе видимо и себи објашњавамо свет у ком живимо; он такође играважну  улогу у формирању колективних идентитета, политичких заједница и политичке моћи. Поред живости митског наслеђа у свим светским културама, саговорници су истакли како постоје и митови нашег времена, укључујући и „инстант“ митове, намењене конкретним политичким циљевима.

Значајан део разговора био је посвећен кризи изазваној пандемијом вируса корона, поводом које су разматране митске основе проблема избора између слободе и безбедности, као и наратива о крају света. Митови се обнављају и стварају у временима криза и преокрета, и криза изазвана вирусом корона не само да призива апокалиптична сценарија, већ актуализује и питање о новим путевима развоја на цивилизацијском нивоу, па и нивоу свеукупног човечанства. Како је истакнуто, уметност може имати значајну улогу у отпору манипулацијама којима смо изложени на глобалном нивоу, а у којима важну улогу игра и инструментализација мита и митских образаца мишљења и делања, али уметност у митовима може пронаћи и подстицај за отпор наметнутим истинама и односима моћи, кроз веру у вредност личног чина и људског стваралаштва.

„Београдски контрапункт“, у организацији Министарства културе и информисања Републике Србије као покретача и Завода за проучавање културног развитка као реализатора, је међународни скуп чији је циљ да окупи уметнике и мислиоце из различитих делова света, који својим радом значајно доприносе разумевању савремених светских токова, односно ситуације у којој се човек налази у данашњем времену.

Снимак овогодишње  конференције је у целини могуће погледати на https://www.youtube.com/watch?v=M-4PvVKcSjU, а доступни су и снимци на језицима учесника конференције: енглеском, шпанском и руском.

Календар

е-Култура

Часопис Култура

UNESCO фонд за културну разноликост

ГЕО СРБИЈА

Последње објаве