Емисија „Трезора“ поводом монографије о врањском музичком наслеђу

24. фебруара 2021.

Поводом изласка из штампе књиге „Врањско музичко наслеђе“ Марије Витас, у петак 26. фебруара 2021. године у 6:25 и 02:00 часова на Другом програму Радио телевизије Србије биће емитована емисија „Трезора“ посебно посвећена овој публикацији, као и онлајн промоцији одржаној на Фејсбук страници Завода за проучавање културног развитка.

Луксузна двојезична монографија „Врањско музичко наслеђе“ у издању Града Врања и Завода, објављена уз подршку Министарства културе и информисања израђена је поводом чланства Града Врања у Мрежи креативних градова Унеска. Ова  међународна организација је 2019. године уврстила Врање међу 66 креативних градова за област музике. Унескова мрежа је тада бројала 245 светских градова који свој развој заснивају на креативности у различитим областима: музика, стари занати и народна уметност, дизајн, филм, књижевност, дигитална уметност и гастрономија, а који постављају културу у средиште својих развојних стратегија. Врање је тиме постало први град из Србије који је ступио у чланство ове веома важне мреже у области културе.

Монографија „Врањско музичко наслеђе“ са пратећим музичким ЦД-ом, настала овим поводом нуди обухватан преглед богате музичке традиције Врања, са нагласком на градској песми. Опсежан рад на припреми ове књиге подразумевао је и стручну рецензију, уредничку редактуру, превод тeкста на енглески језик, као и прикупљање илустрација. У својој рецензији др Димитрије Големовић наводи: „Књига Марије Витас поседује све особине солидне хронике традиционалне музике Врања, посматране кроз просторну и временску перспективу. Она обилује низом драгоцених детаља, који су укомпоновани у складну и прегледну целину, што јој омогућава да буде и научна, а и популарна, па тако и доступна широком кругу читалаца“.

На онлај промоцији одржаној 24. децембра 2020. учествовали су др Слободан Миленковић, градоначелник Врања, Зорица Јовић, заменица градоначелника Врања, Бранимир Стошић Kaце, уметник, Ивана Тасић, уметница, др Владимир Коларић, уредник монографије и Марија Витас, ауторка. Модератор догађаја био је др Вук Вукићевић, директор Завода.

Редакција за историографију РТС-а добила је целовит снимак онлајн промоције и прилагодила га за телевизијско емитовање додајући илустрације из монографије, као и из Програмског архива телевизије.  Захваљујемо Редакцији емисије „Трезор“ на подршци и интересовању за рад Завода, као и на досадашњој успешној сарадњи

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Контакт

Адреса
Риге од Фере 4, Београд
Телефон
+381 11 2637 565
Факс
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка