ФИЛМ СЛИКА ЉУДЕ

22. јула 2022.

У срцу Дорћола, у Заводу за проучавање културног развитка (Запрокул), отпочео је ексклузивни програм Летњих грифонских ноћи специјалним издањем трибине „Хришћанство и филм“ на којој је гост био чувени редитељ Милутин Петровић. Модератор трибине Владимир Коларић је са познатим редитељем разговао о сценама суђења Исусу Христу и хришћанству у холивудским остварењима, као и о различитим редитељским решењима у филмским остварењима нашег госта.

Уз инсерте из  филмова „Страдање Исусово“ Мела Гибсона, „Три кума“ Џона Форда и „Аги и Ема“ нашег госта, публика,  у којој су биле многе познате личности из света културе, позоришта и филма, уживала је у разговору на тему филмова рађених према Јеванђељу, о класичном Холивуду и практичним виђењима хришћанства.

Милутин Петровић је овом приликом истакао да „филм слика људе, кроз филм ми заиста видимо та бића. Ти људи морају да поседују одређене глумачке вештине, али то није оно што глумци мисле да је заиста важно код њих. Они потпуно уђу у облак своје делатности и из њега понекад тешко могу да изађу. Од причe о сину Божјем, претпоставити је да нема веће, нема прецизније приче, нема боље драматургије…“

„Тајна уметности, као и тајна вечног живота представља једну општост и то што морамо међу собом да делимо, као истину и евхаристију“, закључио је на самом крају модератор Владимир Коларић.

Контакт

Адреса
Риге од Фере 4, Београд
Телефон
+381 11 2637 565
Факс
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка