Проф. Матић је публици представила госта, истакавши да је изузетно битно приступити култури кроз мултидисциплинарно схватање. „У нашој драгој Србији имамо толико богатстава, од историје, споменика, археолошких налазишта, до сјајних бисера наше нематеријалне културе. Српска слава, божићни обичаји, коло, све су то интегрални делови српског националног бића и нераскидиви део наше културе и обичаја“, истакла је проф. Матић у уводној речи. „Након Србије, региона и Кине – где је господин Загорац гостовао са овим програмом, уз подршку Министарства Културе Републике Србије и братском кинеском народу, представио наше специјалитете, али и обичаје и културу – сада и Беч има прилику да чује нешто више о овој теми.“
Током вечери, гости су имали прилику да сазнају више о значају гастрономије кроз представљање књига као што су „Укуси Врања“, „Укуси Ђердапа“, „Укуси Златибора, „Укуси Делиблатске пешчање“ и „Укуси Старе планине“.
Монографија „Укуси Врања“, уредника Дејана Загорца и др Јелене Ђорђевић, осветљава богатство културне традиције Врања, укључујући и гастрономију која се пореди са светским кухињама попут бечке. Ова књига, двојезично издање Завода за проучавање културног развитка, сматра се капиталним делом у очувању српске нематеријалне баштине. Сва издања из едиције „Укуси Србије“ су издата двојезично (на српском и енглеском језику), уз мноштво објашњења локалних обичаја, веровања, прича, легенди и митова, фотографија, али и рецепата које је Дејан Загорац, кроз опсежан научно-истраживачи рад на терену, прикупио приликом припреме ових монографија. „Следећа књига коју припремамо су „Укуси источне Херцеговине“, јер ту имамо и елементе медитеранске климе, нека сасвим посебна јела, и друге обичаје у односу на југ Србије или Војводину“, истакао је Загорац.
Догађај је завршен дегустацијом српских локалних специјалитета, уз интерактиван разговор са публиком, која је постављала питања и делила своја искуства из Србије и Аустрије.