Indikatori uticaja kulture na razvoj (UNESCO Culture for Development Indicators)

U periodu od 2015 do 2018. godine Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, uz podršku mreže saradnika i relevantnih institucija, razvitka su realizovali projekat implementacije Unesko metodologije Indikatori uticaja kulture na razvoj (UNESCO Culture for Development Indicators). Inovativna i multidimenzionalna Unesko metodologija omogućila je uvid u razvojne aspekte kulture, i to preko 22 indikatora grupisanih u 7 dimenzija, odnosno oblasti sa kojima kultura gradi bliske veze (ekonomija, obrazovanje, mediji, upravljanje, baština, participacija, rodna ravnopravnost). Ovo je značajan iskorak u istraživačkoj praksi u kulturi koji ne sagledava kulturu samo per se, već i u kontekstu njene veze sa drugim oblastima, a zahvaljujući razrađenoj operacionalizaciji omogućava merenje njenog doprinosa društvenom i privrednom razvoju. Značajan doprinos projektu dale su brojne institucije i organizacije: Republički zavod za statistiku, Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, Privredna komora Srbije, Grupa za kreativnu ekonomiju, Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i Kancelarija za ljudska i manjinska prava.

Prezentacija rezultata realizacije CDIS metodologije održana je u januaru 2020. godine i predstavlja osnov za implementaciju novog metodološkog alata u Srbiji za praćenje razvojnih dimenzija kulture i njenog doprinosa ciljevima održivog razvoja pod nazivom Tematski indikatori za kulturu u Agendi 2030 – Culture 2030 Indicators.

Detaljne rezultate implementacije Unesko metodologije doprinosa kulture razvoju, možete pročitati u okviru Tehničkog i Analitičkog izveštaja (na srpskom jeziku), a pregled ključnih nalaza u kratkoj prezentaciji rezultata.

Tehnički izveštaj preuzmite ovde.

Analitički izveštaj na srpskom jeziku preuzmite ovde.

Analitički izveštaj na engleskom jeziku preuzmite ovde.

Prezentaciju rezultata realizacije CDIS metodologije preuzmite ovde.

 

Календар

е-Култура

Часопис Култура

UNESCO фонд за културну разноликост

ГЕО СРБИЈА

Последње објаве