ЈУБИЛАРНИ ПЕТИ БЕОГРАДСКИ КОНТРАПУНКТ Андрић: наслеђе – КУДА ДАЉЕ?

15. јуна 2021.

Завод за проучавање културног развитка представља медијски догађај године: јубиларни пети БЕОГРАДСКИ КОНТРАПУНКТ, који ће бити одржан у уторак, 22. јуна у 11 часова путем лајв стрима на Фејсбук страници и Јутјуб каналу Завода.

БЕОГРАДСКИ КОНТРАПУНКТ је међународна конференција која се реализује у сарадњи Министарства културе и информисања Републике Србије као покретача и Завода за проучавање културног развитка као реализатора. Она годинама уназад  окупља уметнике и мислиоце из различитих делова света. Поздравну реч упутиће Маја Гојковић, потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања.

Зашто баш „БЕОГРАДСКИ” КОНТРАПУНКТ“? Београд је место контрапункта, навикао да буде позорница, не само судара него и сусретa. „КОНТРАПУНКТ“ је прилика за разговор о питањима која се тичу заједничких и битних искустава, а на које се, са разних личних и геокултурних тачака, могу пружити различити одговори, уз могућност да се те разлике ускладе у један широко заснован поглед, као у музичком контрапункту.

Овогодишњи БЕОГРАДСКИ КОНТРАПУНКТ отвара серију догађаја којима се обележава 60-годишњица доделе Нобелове награде за књижевност Иви Андрићу, чија се дела и даље објављују широм света. Наш најпревођенији писац, чије дело повезује културе и народе, говори нам много о нама самима и помаже да се оријентишемо у свом времену. Зато мислимо да нам Андрић и његово дело нуде могућност да се баш њему обратимо са питањем „Куда даље?“ – о томе које су основе за превазилажење данашњих културних спорова.

Учествују еминентни гости из региона: Елизабета Шелева, позната књижевница и универзитетска професорка из Северне Македоније, председница Удружења Независних писаца Македоније и чланица македонског ПЕН центра; Миро Вуксановић, један од најзначајнијих српских писца, академик и председник УО Андрићеве задужбине; Ђорђе Матић, истакнути песник и есејиста из Хрватске; Зоран Милутиновић, међународно признати професор јужнословенских књижевности на Универзитетском колеџу Лондон. Специјални гост је професор др. Дарко Танасковић, чувени оријенталиста, уважени дипломата и бивши амбасадор у Републици Турској, Азербејџану и Ватикану и амбасадор Србије при Унеску.

Модератор овогодишњег Београдског контрапункта биће Александар Гајшек , новинар и аутор чувене емисије „Агапе“.

БЕОГРАДСКИ КОНТРАПУНКТ први пут је одржан 2017. године и до сада је на њему учествовало 24 гостију из 14 земаља, а ове године по пети јубиларни пут покреће једно од најважнијих питања КУДА ДАЉЕ?

Ваш #zaprokul!

Контакт

Адреса
Риге од Фере 4, Београд
Телефон
+381 11 2637 565
Факс
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка