Kakva su kulturna interesovanja i navike u Srbiji?

Koliko naši sugrađani učestvuju u kulturnom životu u poslednjih pet godina? Šta to volimo i ne volimo u kulturi, koliko smo prisutni, kakva su nam kulturna interesovanja, navike i koliko smo spremni da potrošimo na kulturne sadržaje saznaćete u drugom izdanju najrelevantije statističke studije na temu posećenosti u kulturi – „Kulturna participacija građana Srbije“, istraživača Zaprokula Slobodana Mrđe i Marijane Milankov.

Kulturna participacija građana Srbije - 2. izdanje istraživanja Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka

Да ли сте знали да су омиљене културне праксе наших суграђана одлазак у биоскоп, читање књига, гледање филмова и одлазак у позориште?

Мали број нас ужива у џезу и класичној музици, електронским књигама, па чак и бављењу неком уметничком активношћу. Према истраживањима Запрокула, једине институције културе која се бави трендовима и потребама грађана у култури, тенденције у култури Србије ипак имају позитиван предзнак, премда нам прави посао тек предстоји, посебно на плану дигиталне културе, иновативности и интерактивности, као и повећања редовне публике која прати културне догађаје, а која по подацима износи нешто више од 5,6%.

Све ове податке, али и многе друге пронаћи ћете у овој значајној књизи утемељеној на анкетном емпиријском истраживању на националном узорку са циљем да се стекне увид у структуру културне партиципације грађана Србије.

Од планираних 1.600 ипитаника, анкетиран је 1.521 испитаник, што је 95% реализације узорака, а учествовало је 50 анкетара из средина у којима је вршено ово истраживање.

Друго издање студије „Културна партиципација грађана Србије“ можете пронаћи на следећем линку:

https://zaprokul.org.rs/wp-content/uploads/2023/02/kulturna-participacija-gradjana-srbije-2-izdanje-zavod-za-proucavanje-kulturnog-razvitka.pdf

Kulturna participacija građana Srbije - 2. izdanje - Zavod za proučavanje kulturnog razvitka

Календар

е-Култура

Часопис Култура

UNESCO фонд за културну разноликост

ГЕО СРБИЈА

Последње објаве