Какве су ретроспектива и перспектива младих?

25. октобра 2022.

Пред 45. рођендан „Шкозоришта“ у четвртак, 27. 10. са почетком у 18 часова, у Заводу за проучавање културног развитка (Запрокул) биће организована промоција истраживања и пратећа изложба Ретроспектива и Перспектива. Ефекти културне партиципације. Ово значајно истраживање Запрокула посвећено је важности иновативних програма намењених деци и младима и важности учествовања у култури у детињству.
Истраживање Ефекти културне партиципације али и читав низ других истраживања Запрокула показала су да су програми „Шкозориште“ (1977 – 2006) и „Школигрица“ (1981 – 2006) које је реализовао Центар за културу Стари Град у Београду представљали иновативне праксе подстицања креативног приступа развоју деце и младих. Запрокул својим истраживањима приступа младима на нов и иновативан начин, желећи да их заинтересује за културу и прикаже им нове перспективе. О програмима намењеним деци и младима, о њиховој културној партиципацији и истраживању Ефекти културне партиципације на представљању истраживања и отварању изложбе говориће:

др Ружица Росандић, некадашњи истраживач Запрокула;
Љубица Бељански – Ристић, spiritus movens „Шкозоришта“, „Школигрице“ и БИТЕФ Полифоније;
др Биљана Јокић, истраживач Запрокула.

У разговору ће учествовати и некадашњи полазници „Шкозоришта“, а конферaсије овог разговора биће др Маша Вукановић, истраживач Запрокула.

Публици ће бити приказан филм Ефекти културне партиципације. Ретроспектива и Перспектива настао од материјала прикупљених током истраживања „Ефекти културне партиципације“.

 

Контакт

Адреса
Риге од Фере 4, Београд
Телефон
+381 11 2637 565
Факс
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка