Književni konkurs „NOVICA TADIĆ” za mlade pesnike

Književni konkurs „NOVICA TADIĆ” za mlade pesnike
Na inicijativu Ministarstva kulture Republike Srbije, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka raspisuje javni poziv za
Književni konkurs
„NOVICA TADIĆ”
za mlade pesnike
Konkurs se raspisuje u znak sećanja na pesnika Novicu Tadića, čiji je opus obeležio srpsku poeziju na razmeđu 20. i 21. veka i čiji autorski status prevladava sve poetičke i druge podele na aktuelnoj književnoj sceni, a u cilju podsticanja stvaralaštva mladih pesnika na srpskom jeziku. Konkurs je prvi put raspisan 2018. godine.
Pravo učešća na konkursu imaju pesnici koji u trenutku raspisivanja konkursa nisu navršili više od 35 godina života i koji pišu na srpskom jeziku, bez obzira u kojoj državi žive.
Neobjavljene rukopise pesničkih zbirki, obima do 80 autorskih stranica, autori treba da dostave isključivo elektronskom poštom, u PDF formatu sa naznakom: Konkurs „Novica Tadić”. Radovi se potpisuju šifrom, na prvoj strani rukopisa, iznad naslova zbirke. Uz dokument sa rukopisom, uz isto elektronsko pismo, autori u PDF formatu treba da dostave rešenje šifre, sa sledećim podacima: šifra, ime i prezime, adresa, broj telefona, elektronska adresa i godina rođenja. Šifra može predstavljati reč, frazu, sintagmu ili kombinaciju brojeva i biraju je sami autori.
Autor na konkurs može poslati samo jedan rukopis. Ranije objavljivani i nagrađivani radovi, radovi ranijih dobitnika nagrade „Novica Tadić”, pojedinačne pesme, izbori iz prethodno objavljivanih zbirki pesama, nekompletne prijave i radovi potpisani imenom i prezimenom umesto šifrom neće biti uzimani u obzir.
Rukopisi će članovima komisije biti prosleđeni pod šifrom, bez podataka o autorima. Petočlana komisija će pregledati sve prispele radove i izabrati jedan rukopis, a rezultat konkursa će biti objavljeni najkasnije do 17. jula 2024. godine, dana rođenja Novice Tadića.
Dobitnik će biti nagrađen plaketom sa likom Novice Tadića, objavljivanjem nagrađenog rukopisa u okviru edicije „Prisustva”, nazvanoj po prvoj pesničkoj zbirci Novice Tadića, pokrenutoj u okviru izdavačke delatnosti Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, kao i novčanim iznosom, koji će biti isplaćen u vidu naknade za nagrađeni rukopis u iznosu od 100.000,00 dinara.
Rok za slanje rukopisa je 22. april 2024. godine.
Rukopisi se šalju isključivo na elektronsku adresu
nagradanovicatadic@zaprokul.org.rs, Sve dodatne informacije o konkursu moguće je dobiti putem iste elektronske adrese ili na telefon 011 2637 565.

Календар

Nema rezultata.

е-Култура

Часопис Култура

UNESCO фонд за културну разноликост

ГЕО СРБИЈА

Последње објаве