KNJIŽEVNOST I STRIP SAMIT

Vreme je za strip

U okviru Meseca Frankofonije Zaprokul u saradnji sa Institutom za književnost i umetnost i Francuskim instututom u Srbiji predstavlja KNJIŽEVNOST I STRIP SAMIT četvorodnevnu međuumetničku konferenciju od 30. marta do 2. aprila. 2023. godine.

KISS Samit saopštenje - Zavod za proučavanje kulturnog razvitka

KIS Samit biće posvećen devetoj umetnosti, autorima, ilustratorima, izdavačima, kritičarima i teoretičarima stripa, kao i široj publici, poštovaocima i svim fanovima stripa u Srbiji, sa idejom da uspostavimo  teorijski diskurs u dijalogu umetnosti reči i umetnosti stripa.

Više od pedeset najznačajnijih autora i predstavnika strip scene u Srbiji učestvovaće na KIS Samitu, u prepodnevnim sesijama na Institutu za književnost i umetnost, u popodnevnim i večenjernjim panelima u Galeriji Zaprokula –  „Kako institucionalizovati strip?“ i „Kako formirati zvaničnu strip scenu?“

Panelisti su najznačajniji srpski strip autori i autorke: Aleksa Gajić (kreator logoa Samita),  Pavle Zelić, Mileta Poštić, Boban Savić Geto, Jana Adamović Kordej Yana i mnogi drugi.

U pratećem programu KIS Samita biće održana promocija knjige Sloboda! Jednakost! Strip! : srpsko-francuski odnosi u umetnosti vizuelnog pripovedanja Zorana Stefanovića, kapitalnog srpskog izdanja posvećenog istoriji srpsko-francuskih veza na polju stripa, zatim izložba Reprezentacija Srbije u stripu koja je tokom leta 2022. godine predstavljena francuskoj publici u Kulturnom centru Srbije u Parizu i specijalne projekcije filmova Tehnotajz: Edit i ja Alekse Gajića i Poslednja avantura Kaktus Bate (2018) Đorđa Markovića, uz veliki vikend prodajni salon stripa svih izdavača.

Vreme je da svi zajedno učinimo finalni korak u institucionalizaciji i kanonizaciji stripa kao umetnosti, sa ciljem da najzad formiramo zvaničnu strip scenu, produkciju i izdavaštvo u Srbiji.

KNJIŽEVNOST I STRIP SAMIT 30. marta u 17 časova, u Galeriji Zaprokula, otvoriće Mladen Vesković, načelnik sektora za savremeno stvaralaštvo Ministarstva kulture i Katrin Fodri, ataše za kulturu Francuskog instituta u Srbiji, uz onlajn uključenje Vinsenta Eša, direktora Međunarodnog centra za strip i ilustraciju u Angulemu u Francuskoj. Pozdravnu reč uputiće  direktor Zaprokula Marko Krstić.

KIS Samit je otvoren za publiku i medije.

DETALJAN PROGRAM KIS SAMITA JE NA SAJTU ZAPROKULA:

https://zaprokul.org.rs/wp-content/uploads/2023/04/kiss-samit-program-zavod-za-proucavanje-kulturnog-razvitka.pdf

DOĐITE DA ZAJEDNO PODRŽIMO STRIP!

Vaš Zaprokul

KISS Samit saopštenje - Zavod za proučavanje kulturnog razvitka

Календар

Nema rezultata.

е-Култура

Часопис Култура

UNESCO фонд за културну разноликост

ГЕО СРБИЈА

Последње објаве