КОЛИКО БЕОГРАЂАНИ ЗНАЈУ О НЕСВРСТАНИМА?

14. октобра 2021.

У склопу прославе 60-годишњицe од Прве конференције Покрета Несврстаних, Завод за проучавање културног развитка је анкетирао наше суграђане који живе у улицама које имају везе са Несврстанима знају нешто о томе.

Резултати су показали да половина становника улица које носе име особе везано за Покрет Несврстаних – зна ко је та особа, док друга половина или није сигурна или не зна ко је та особа и по чему је заслужила да добије улицу у Београду. За Јосипа Броза Тита знају сви испитаници, али га више од трећине испитаника (39.3%) не повезује са Покретом Несврстаних. Нешто мање од две трећине (60.2%) зна за Покрет несврстаних, док више од трећине испитаника (39.8) не зна за тај покрет или је чуо, али није сугуран шта је то – с тим што је у овој групи више оних који никад нису чули за Несврстане (26.5%).

Занимљива је чињеница да централне личности Покрета несврстаних: Тито и Нехру, и даље имају своју улицу у Београду, али не и египатски предесдник Насер.  У то име, Завод за проучавање културног развитка предлаже иницијативу градској скупштини Града Београда  да једна од београдских улица понесе Насерово име.

Завод ће предложити и постављање инфо табли у улицама које имају везе с Несврстанима које ће наше суграђане и туристе информисати о значају ових особа и самом Покрету.

Контакт

Адреса
Риге од Фере 4, Београд
Телефон
+381 11 2637 565
Факс
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка