Nacionalna prezentacija UNESKO indikatora doprinosa kulture razvoju

Презентација резултата за пилот импелентацију UNESKO Culture 2030 Indicators у Републици Србији и Граду Лесковцу одржана је јуче у Југословенској кинотеци. Пилот имплементација у Републици Србији и Граду Лесковцу се ради у партнерству са Министарством културе Републике Србије, Градом Лесковцем, Заводом за проучавање културног развитка уз учешће бројних институција и организација.

Nacionalna prezentacija UNESCO indikatora doprinosa kulture razvoju

Заједно са Министарством културе, Запрокул остварује вишедеценијску сарадњу са Унеском и од 2010. године је и Национална контакт тачка за Конвенцију о заштити и унапређењу разноликости културних израза.

Nacionalna prezentacija - UNESCO indikatori doprinosa kulture razvojuПрисутнима су се обратили др Станко Благојевић, помоћник министра за међународне односе и европске интеграције у Министарству културе, Емина Јовановић из Кабинета градоначелника Града Лесковца, Синиша Шешум, шеф Унеско канцеларије у Сарајеву, а координатор читавог процеса имплементације била је Алма Мрган-Слипичевић, регионална експерткиња Унеска из Антена канцеларије у Сарајеву Унеско регионалне канцеларије за науку и културу у Европи.

Prezentacija UNESCO indikatora doprinosa kulture razvoju

Дирекор Запрокула господин Марко Крстић овом приликом истакао је да је национална презентација резултата пројекта прилика да се о култури разговара у контексту њене повезаности са другим областима и конкретних показатеља њеног доприноса друштвеном развоју Србије.

Prezentacija UNESCO indikatora - doprinos kulture razvoju

На презентацији је изложена Унеско методологија за мерење доприноса културе остваривању Агенде одрживог развоја 2030, чије су димензије и резултате за Републику Србију представиле истраживачице Запрокула Маријана Миланков, Богдана Опачић и Бојана Субашић, као и др Христина Микић из Института за креативно предузетништво и иновације и Јелена Братоножић Станисављевић, координаторка радне групе за  Србију из Министарства културе.

 

 

 

Календар

е-Култура

Часопис Култура

UNESCO фонд за културну разноликост

ГЕО СРБИЈА

Последње објаве