НОВО „ЧИПОВАЊЕ“ У ЗАПРОКУЛУ

23. новембра 2022.

Нови ЧИП 2, још једно вече „Читања И Прозе“ одржаће се у петак, 25. новембра у 19 часова у Галерији Завода за проучавање културног развитка (Запрокул). Након изузетно успешног првог циклуса трибина јавних читања у Запрокулу на којима је публика упозната са савременим младим српским песницима, други циклус трибина ЧИП нам представља савремену младу прозну сцену. За разлику од младих песника који често имају прилике да се јавним читањима представе публици, групна прозна читања, поготово младих аутора, су знатно ређа. Можда се у томе и налази разлог за један од парадокса савремене српске књижевне сцене.

Наиме, иако је проза код публике знатно популарнија, млади прозни ствараоци су много мање присутни и препознати у културној јавности. Управо зато Завод за проучавање култуног развитка отвара своја врата и за младу и најмлађу српску прозу. Током вишемесечног трибинског циклуса у Заводу ће нам се представити и већ афирмисани млади књижевници, али и они који тек почињу да објављују у периодици и на различитим књижевним и културним порталим

УЧЕСНИЦИ су Милош К. Илић и Милош Живковић, а кроз младу прозну сцену друге трибине водиће нас модератор Марко Аврамовић, књижевни критичар, члан жирија Андрићеве награде.

 

Милош К. Илић је рођен 1987. године у Панчеву. У родном граду је похађао основну и средњу школу. Студирао је драматургију на Факултету драмских уметности у Београду. Објавио је збирке приповедака Приче о пиву (2008) и Уморни као пси (2017) и роман Деца Недођина (2022). Дипломска драма Човек без масе изведена је 2013. године. Аутор је и више изведених радио драма. За збирку прича Уморни као пси добио је награду „Едо Будиша“ (2018).

Милош Живковић је рођен 1989. године у Београду. Докторанд је српске књижевности на Филолошком факултету у Београду. Запослен је у Институту за књижевност и уметност као истраживач сарадник. Објавио је роман Кошмарник (2021), који се нашао у ширем избору за НИН-ову награду. Током студија је са колегама основао књижевно друштво „Орфисти“. Део је тима јутјуб канала Bookvalisti.

Контакт

Адреса
Риге од Фере 4, Београд
Телефон
+381 11 2637 565
Факс
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка