Objavljena publikacija „Kultura pristupačnosti”

U publikaciji „Kultura pristupačnosti” su prikazani rezultati istraživanja „Kultura pristupačnosti: istraživanje o pristupačnosti muzeja i galerija u Republici Srbiji“, koje je Zavod za proučavanje kulturnog razvitka sproveo tokom 2021. godine.

Kultura pristupačnosti

U studiji pravičan pristup kulturi osobama sa invaliditetom nije posmatran samo kroz pristupačnost objekata i sadržaja, već i kao uslov da se osobe sa invaliditetom osećaju dobrodošlo, kao važni članovi kulturne zajednice u ulozi publike, zaposlenih, stvaraoca i donosioca odluka. U istraživačkom pristupu osobe sa invaliditetom posmatrane su kao heterogena grupa, uz uvažavanje njihove različitosti.

U istraživanju su kreirani i interpretirani pokazatelji pristupačnosti muzejskih ustanovau Srbiji, kroz posmatranje strateško-organizacionog okvira pristupačnosti ustanova, potom programske, fizičke i komunikaciono-informacione dimenzije pristupačnosti.

Pored statističkih pokazatelja, rezultati obuhvataju i autentična tumačenja stanja u ovoj oblasti, kako od strane muzejskih radnika, tako i predstavnika udruženja osoba sa invaliditetom.

Publikacija „Kultura pristupačnosti”

 

.

 

Календар

Nema rezultata.

е-Култура

Часопис Култура

UNESCO фонд за културну разноликост

ГЕО СРБИЈА

Последње објаве