ОДРЖАНА СВЕЧАНА ПРОСЛАВА 55 ГОДИНА ЗАВОДА

11. маја 2022.

Фото: Горан Златковић, МКИ

55 година рада и постојања јединствене установе културе Завода за проучавање културног развитка (Запрокул) обележена је данас великом, свечаном прославом уз присуство званица из министарстава, дириктора установа културе, дипломатије и познатих личности из света културе и јавног живота.
Завод за проучавање културног развитка је институција која представља својеврсну ризницу идеја, теорија и политика значајних за развој културе и ова, по много чему јединствена и значајна установа, дуже од пола века успешно спроводи активности у области културне политике, поручила је потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић на обележавању 55 година Завода.

Завод је био и остао стециште размене мишљења и академских дебата, место разноврсних истраживања и израде стручних и научних радова, рекла је Гојковић. „Такав приступ у многоме је допринео квалитетнијем изучавању културне прошлости, стварању могућности за детаљну анализу тренутног стања у култури и лакшем одређивању стратешких праваца културног развоја“, истакла је потпредседница Владе и министарка културе госпођа Маја Гојковић.
Цењени професор београдског универзитета и некадашњи дипломата господин Дарко Танасковић указао је на чињеницу да је „Завод јединствена институција која је увек на достојанствен и друштвено одговоран начин заступао оно што је била култура нашега друштва датога времена.“

Марко Крстић директор Запрокула поручио је „ Гледамо у сутра, гледамо у будућност. Гледамо да Завод буде најбољи партнер Министарству културе, да будемо савремени, модерни и препознатљиви. Гледајмо заједно. Са идејом да је култура у нама, или је нема.“

Програм прославe 55 година истраживања обухватио је изложбу о раду Завода, презентацију новог сајта часописа Култура, презентацију нове дигиталне архиве Завода, водича за израду стратегија, прву доделу јединствене специјалне награде „Стеван Мајсторовић“ за допринос културној сарадњи која је додељена Народном позоришту.

Контакт

Адреса
Риге од Фере 4, Београд
Телефон
+381 11 2637 565
Факс
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка