ONLINE КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ СРБИЈЕ

22. новембра 2022.

Запрокул (Завод за проучавање културног развитка) наставља са својим истраживањима у култури. Ове јесени заокружили смо анализу званичних веб-сајтова шест археолошких репрезантативних локалитета у Србији –  Виминацијума, Феликс Ромулијане, Царске палате Сирмијума, Винче, Царичиног града и Лепенског Вира, при чему смо сагледали како се користе могућности дигиталних комуникација у представљању и промовисању наслеђа.

Да ли су савремене технологије адекватно заступљене у плановима дигитализације културног наслеђа?  Кроз анализу веб-сајтова указали смо на то колико савремени медијски приступ у представљању садржаја културног наслеђа може да допринесе промоцији самог локалитета, едукацији грађана и публике, развоју културног туризма, односима са јавношћу и колико квалитет и иновативност веб-сајта може да утиче на умрежавање и сарадњу између свих институција културе и медија.

Растући тренд дигитализације културног наслеђа делује заиста обећавајуће, што нарочито  препознају грађани који све више користе могућности дигиталних садржаја и виртуелних изложби.

Презентација истраживања ONLINE КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ СРБИЈЕ биће одржано у четвртак, 24. новембра у 12 часова у Галерији Запрокула, а говориће афирмисани стручњаци на пољу дигитализације културног наслеђа др Катарина Живановић, музеолог, херитолог и шеф Изложбеног салона Галерије САНУ, проф. др Никола Крстовић, председник НК ИКОМ Србија и Витомир Јевремовић, археолог, програмер и директор ALL-ART. Модерираће мр Маја Тодоровић, етнолог и антрополог, аутор истраживања, а поздравну реч упутиће директор Запрокула Марко Крстић.

Истраживање је подржало Министарство културе Републике Србије.

Контакт

Адреса
Риге од Фере 4, Београд
Телефон
+381 11 2637 565
Факс
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка