Отворена изложба „Француска и Србија: Векови пријатељства“

У Галерији Завода за проучавање културног развитка данас је отворена изложба „Француска и Србија: Векови пријатељства“. Изложба је постављена поводом објављивања двојезичне луксузне монографије под истим називом, чији је аутор др Алексис Труд, професор Универзитета у Версају и водећи стручњак за историјат међудржавних и културних односа између Србије и Француске.

Изложба се састоји од 15 паноа на којима је представљен визуални материјал и пратећи текст о неким од најважнијих момената у историји односа два народа, од првих контаката у средњем веку, преко дипломатске преписке и савезништва у Првом светском рату до споменичког наслеђа које повезује две културе. Међу визуелним материјалима представљена је и вредна архивска грађа.

Поред паноа, на изложби је на екранима могуће видети и богат документарни материјал у власништву Југословенске кинотеке, састављен од филмских записа који сведоче о српско-француским односима.

Изложбу су отворили аутор монографије др Алексис Труд,  директор Завода за проучавање културног развитка др Вук Вукићевић и уредник монографије др Владимир Коларић.

Промоција књиге „Француска и Србија: Векови пријатељства“ сутра ће бити одржана у Југословенској кинотеци у Београду, а у петак у Матици српској у Новом Саду.

 

Календар

Нема резултата.

е-Култура

Часопис Култура

UNESCO фонд за културну разноликост

Књижевни конкурс НОВИЦА ТАДИЋ

ГЕО СРБИЈА

Последње објаве