ПОЧИЊЕ ЧИП2 – Где је млада српска проза?

24. октобра 2022.

Након изузетно успешних и веома посећених јавних читања у Заводу за проучавање културног развитка (Запрокул) на којима се публика упознала са младом песничком сценом, друга сезона ЧИП-а (овога пута у новом значењу Читај И Прозу) представиће куда и где иде млада српска проза. Први ЧИП 2 одржаће се 28. октобра у 19 часова у Галерији Запрокула.

За разлику од младих песника који често имају прилике да се јавним читањима представе публици, групна прозна читања, поготово младих аутора, знатно су ређа. Можда се у томе и налази разлог за један од парадокса савремене српске књижевне сцене – иако је проза код публике знатно популарнија, млади писци су много мање присутни и препознати у културној јавности за шта су и сами одговорни.

ЧИП 2 ће се традиционално одржавати једном месечно у Галерији Запрокула где ће се публика упознати са младим прозаистима, а акценат ће и овог пута бити на читању саме прозе, а не само на разговору о њој.

Кроз младу прозну сцену водиће нас модератор Марко Аврамовић, књижевни критичар, члан жирија Андрићеве награде.

 

Гости првог ЧИП 2 биће талентовани млади прозаисти: Aна Милош и Милан Вурдеља.

 

Ана Милош је рођена 1992. године у Београду, где и сада живи. Објавила је збирку прича Крај распуста (2019) и збирку поезије Говори град (2020). Добитница је награда „Миодраг Борисављевић“ (2016) и „Ђура Ђуканов“ (2019). Збирка „Крај распуста“ нашла се у ширем избору за Андрићеву награду, као и у ужем избору за награду „Едо Будиша“. Поменута збирка је 2020. године допуњена са осам нових прича и наредне године издата под називом Крај распуста и друге приче.

 

Милан Вурдеља је рођен 1993. године у Сремској Митровици. Докторанд је српске књижевности, запослен је на Филолошком факултету у Београду. Пише прозу и књижевнонаучне огледе. Преводио је поезију Булата Окуџаве и Делмора Шварца. У издању Матице српске у оквиру едиције „Прва књига“ објављена му је збирка кратких прича Соба за бештије (2018). Две године касније објавио је и роман Чији то траг видим у крошњама (2020), који је добио награду „Веселин Лучић“ за најбоље књижевно остварење наставника и сарадника Универзитета у Београду.

 

Дођи на чиповање!

 

Контакт

Адреса
Риге од Фере 4, Београд
Телефон
+381 11 2637 565
Факс
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка