ПОЧИЊЕ ОДИСЕЈА НЕСВРСТАНИХ

5. октобра 2021.

Изложба ОДИСЕЈА НЕСВРСТАНИХ инспирисана 60-годишњицом Прве конференције Покрета несврстаних у Београду, биће свечано отворена у четвртак, 7. октобара 2021. године у 18 часова у Заводу за проучавање културног развитка.Публика ће кроз бројне архивске фотографије моћи ближе да се упозна са  развојем идеје Покрета несврстаних земаља, од конференције у Бандунгу 1955. године до оснивачке конференције 1961. године у Београду.

Са обзиром на то да је Завод за проучавање културног развитка, као организатор изложбе, у првом реду установа културе, посебно нас је интересовао културни аспект идеје и праксе несврстаности, укључујући ту и аспекте културне политике, културне дипломатије и стратешке културе. Идеја насврставања је у првом реду била мотивисана отпором према колонијализму и његовом наслеђу.

Публику ће кроз изложбу водити Матија Малешевић, магистар политикологије на Московском државном институту за међународне односе Министарства спољних послова Руске Федерације, док ће изложба ће бити отворена за посетиоце у периоду од 8. до 17. октобра 2021. године у Заводу за проучавање културног развитка у улици Риге од Фере 4 у Београду.

Захваљујемо се на сарадњи: Музеју Југославије, Архиву Југославије и Филмским новостима. Реализацију изложбе омогућило је Министарство културе и информисања Републике Србије.

Контакт

Адреса
Риге од Фере 4, Београд
Телефон
+381 11 2637 565
Факс
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка