U Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka u Beogradu održana je promocija knjige „Ukusi Vranja“. Ovo najnovije izdanje Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka donosi priču o nematerijalnoj kulturnoj baštini Vranja, priču o kulturno – istorijskom i gastronomskom nasleđu grada meraka i sevdaha.
O značaju publikacije na promociji govorila je zamenica gradonačelnika Zorica Jović. Ovom prilikom gospođa Jović istakla je da je ovo kapitalno delo nastalo kao produkt izuzetne saradnje Zavoda i Grada Vranja. „Zahvaljujući dvojezičnoj monografiji ,,Ukusi Vranja“ verujem da će se sačuvati od zaborava ne samo mnogi recepti, kada je reč o gastronomiji, već i fotografije na kojima su kulturno – istorijski spomenici ovog kraja, što je od izuzetnog značaja za buduće generacije“.
Predstavljajući monografiju, autori Dejan Zagorac i dr Jelena Đorđević, su predstavili i bogatu kulturno – istorijsku, šarenoliku etnografsku i gastronomsku baštinu Vranja – jedinstvenog grada na jugu Srbije.
Na beogradskoj promociji knjige ,,Ukusi Vranja“ govorila je i Danijela Vićentijević, samostalni saradnik u Ministarstvu za turizam i omladinu, pohvalivši inicijativu Zavoda i autora zahvaljujući kojoj se na pravi način čuva kulturni identitet i prikazuje zanimljivo kroz „stori- teling“.
Dr Branko Krasojević, ekspert za održivi turizam ukazao je na važnost ovakvih monografija za razvoj turizma, ali i na potrebu za brendiranjem jela i recepata svih krajeva Srbije.
Voditelj gastronomskog podkasta „Umami šegrt“ i škole kuvanja „Il Primo“, Slobodan Radeta, istakao je važnost gastonomije u turizmu, koncepta otvorene kuhinje i prikazivanja tradicije i kulture ishrane na zanimljiv i edukativan nacin, upravo kako to čini knjiga „Ukusi Vranja“