Promocija knjige „Francuska i Srbija: Vekovi prijateljstva“ u Novom Sadu

У петак, 23. октобра у Матици српској у Новом Саду одржана је промоција књиге „Француска и Србија: Векови пријатељства“ у издању Завода за проучавање културног развитка. Реч је о двојезичној луксузној монографији чији је аутор Алексис Труд, професор Универзитета у Версају и водећи стручњак за француско-српске односе. Књига представља пресек историјских веза између две земље, а посебна пажња је посвећена личностима и културном наслеђу значајним за везе ових држава и народа.
На промоцији се говорили проф. др Драган Станић, председник Матице српске, Владимир Маринковић, руководилац Француског института у Новом Саду, др Вук Вукићевић, директор Завода за проучавање културног развитка, проф. др Ненад Крстић, редовни професор Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду, др Владимир Коларић, уредник монографије и др Алексис Труд.
Учесници су указали на значај ревитализације српско-француских односа који имају дугу историју и несумњиву важност за обе земље. Указали су на допринос књиге Алексиса Труда која не поуздан и приступачан начин даје широк преглед историјата ове значајне теме, као и на чињенице да је она овом приликом представљена баш у Матици срспкој, као једној од темељних институција у историји српске културе.
Драган Станић, председник Матице српске, аутору монографије о српско-француском пријатељству, Алексису Труду, уручио Плакету Матице.
Претходна промоција књиге „Француска и Србија: Векови пријатељства“ одржана је 22. октобра у Југословенској кинотеци у Београду, уз учешће директора Француског институтму.а у Србији Мануела Буара, рецензената књиге др Милета Бјелајца и др Александре Колаковић. Такође, у Заводу за проучавање културног развитка отворена је изложба о француско-српским односима, која поред паноа садржи и архивске филмове од значаја за тему.

Календар

е-Култура

Часопис Култура

UNESCO фонд за културну разноликост

ГЕО СРБИЈА

Последње објаве