ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ „ХРАНА У ХЕРЦЕГОВИНИ КРОЗ ВИЈЕКОВЕ“

У уторак, 28. октобра 2025. године у 19 часова, у Заводу за проучавање културног развитка биће одржана промоција монографије „Храна у Херцеговини кроз вијекове“ аутора доц. др Драгана Брења и академика Нова Пржуља.

О књизи ће, поред аутора, говорити и протојереј-ставрофор Радивоје Круљ и истраживач Завода Дејан Загорац.

Монографија „Храна у Херцеговини кроз вијекове“ доноси јединствену реконструкцију исхране становништва Херцеговине током последњих осам векова – од краја XII века до данас. Аутори су, ослањајући се на историјске, етнолошке и културолошке изворе, представили како се развијала гастрономија овог подручја, пратећи њене друштвене, економске и духовне слојеве.
Исхрана је у књизи представљена као културни систем, који одражава организацију и развој друштва: од трпезе племства, грађанства и свештенства до сељачке и војничке кухиње. Кроз векове, на херцеговачку трпезу утицала су османска освајања, Колумбова открића, као и германска, аустроугарска и источноевропска гастрономска традиција. Сви ти утицаји спојили су се у јединствену гастрономску баштину која и данас обликује културни идентитет овог поднебља.
Посебно место у монографији имају природне и географске карактеристике Херцеговине, које су одредиле начин привређивања, навике у исхрани и стил живота. Описи крашких поља, висоравни и природних ресурса прате причу о настанку јела, пића и свакодневних обичаја.
Књига се завршава богатим избором фразеолошких јединица које потврђују дубоку повезаност језика и гастрономије. Највећи фразеолошки потенцијал, како показују аутори, имају речи хлеб и крух – као симболи егзистенције, духовности и живота самог.

Календар

Нема резултата.

е-Култура

Часопис Култура

UNESCO фонд за културну разноликост

Књижевни конкурс НОВИЦА ТАДИЋ

ГЕО СРБИЈА

Последње објаве