РАД СА ДЕЦОМ У КУЛТУРИ – ЦИВИЛИЗАЦИЈСКИ ОСЛОНАЦ

28. октобра 2022.

Промоција истраживања и пратећа изложба Ретроспектива и Перспектива. Ефекти културне партиципације, симболично пред 45. рођендан „Шкозоришта“ одржане су у Заводу за проучавање културног развитка (Запрокул).

Истраживање Ефекти културне партиципације али и читав низ других истраживања Запрокула показала су да су програми „Шкозориште“ (1977 – 2006) и „Школигрица“ (1981 – 2006) које је реализовао Центар за културу Стари Град у Београду представљали иновативне праксе подстицања креативног приступа развоју деце и младих.

Др Ружица Росандић, некадашњи истраживач Запрокула говорила је о певим корацима  овог значајног истраживања и настанку програма „Шкозориште“ и „Школигрица“, истичући да је велика заслуга Запрокула у истраживањима која су била посвећена културним потребама, навикама деце и младих основношколског узраста као и спроведене анализе културне понуде за децу и младе у Србији.

Истраживање Ефекти културне партиципације презентовала је др Биљана Јокић, истраживач Запрокула приказавши узорак испитаника, њихова интересовања и учешће у култури. Приметне су значајне разлике између младих који су били укључени  у програме „Шкозориште“ и „Школигрица“ и оних који нису, као и добробити које су ови програми имали за развој деце и младих.

Љубица Бељански – Ристић, spiritus movens „Шкозоришта“, „Школигрице“ и БИТЕФ Полифоније истакла је важност рада са децом у култури  који „представља цивилизацијски ослонац да се праве вредности и важности задрже.“

У разговору су учествовали и некадашњи полазници „Шкозоришта“ Бранка Срећковић Минић, Ленка Удовички и рабин Исак Асијел, а конферaнсије овог разговора била др Маша Вукановић, истраживач Запрокула.

Публици је на крају приказан филм Ефекти културне партиципације. Ретроспектива и Перспектива настао од материјала прикупљених током истраживања „Ефекти културне партиципације“. Филм можете погледати на следећем линку: https://youtu.be/k0VShHD4aoY

Контакт

Адреса
Риге од Фере 4, Београд
Телефон
+381 11 2637 565
Факс
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка