РОД И КУЛТУРА У СРБИЈИ: НАПРЕДАК НА ИВИЦИ?

19. маја 2021.

Она ствара!

Поводом СВЕТСКОГ ДАНА КУЛТУРНЕ РАЗНОЛИКОСТИ ЗА ДИЈАЛОГ И РАЗВОЈ, Завод за проучавање културног развитка организује онлајн дебату која ће бити уживо емитована на ФБ страници Завода у петак 21. маја у 14 часова, под насловом

РОД И КУЛТУРА У СРБИЈИ: НАПРЕДАК НА ИВИЦИ?

 

Учеснице су:

Тамара Крцуновић, глумица

Маја Тодоровић, сценаристкиња

Биља Крстић, етно музичарка

Јелена Бајић – Јочић, редитељка

Биљана Цинцаревић, сликарка

чланице бенда Фрајле

 

Очекује вас интересантан дијалог наших познатих уметница, у коме ће учеснице изнети своје лично виђење о томе да ли жене у имају могућност напретка у пољу културе или је то напредак на ивици. Програм ће модерирати Бојана Субашић и Маријана Миланков, истраживачи Завода.

Завод за проучавање културног развитка, као Национална контакт тачка за Унеско Конвенцију о заштити и унапређењу разноликости културних израза, традиционално обележава 21. мај, указујући на важне теме у оквиру појма културне разноликости, који афирмише културну политику базирану на поштовању људских права, промоцију интеркултурног дијалога и борбу против свих облика дискриминације.

Питање родне равноправности у културном и креативном сектору је све актуелније, како у медијској сфери, тако и у културној политици Републике Србије.

Како Унеско наводи, упркос недавном напретку у промоцији родне равноправности у културним и креативним индустријама, као и глобалном скретању пажње кроз покрет #МеТоо, остаје много посла ако желимо постићи родну равноправност у овом сектору. Препреке родној равноправности у културном и креативном сектору су бројне и укључују неједнак приступ достојанственом запослењу, руководећим позицијама и поштеној надокнади за остварен рад, као и препреке за напредак у секторској хијерархији.

На трагу ове теме, отворићемо дискусију са уметницама у Србији о родним једнакостима или неједнакостима у сектору културе, посебно у области стваралаштва жена, у актуелним приликама у Србији.

Пратите нас! Ваш #zaprokul

Контакт

Адреса
Риге од Фере 4, Београд
Телефон
+381 11 2637 565
Факс
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка