Трибина СВЕТЛОСТ СВЕТУ – САВРЕМЕНА ПРАВОСЛАВНА УМЕТНОСТ

У четвртак, 11. јула, у 13 часова, у Заводу за проучавање културног развитка (Риге од Фере 4) биће одржана трибина СВЕТЛОСТ СВЕТУ – САВРЕМЕНА ПРАВОСЛАВНА УМЕТНОСТ.

 

Трибина је посвећена истоименој изложби отвореној у оквиру манифестације ВИДОВДАН 24, која представља централно место обележавања овог празника у нашој земљи. Организатори изложбе, одржане у Легату Милића од Мачве  и отворене до 22. јула, су Народни музеј Крушевац, Културни центар Крушевац и Град Крушевац као покровитељ.

Циљ изложбе је да представи избор најквалитетнијих и најзанимљивијих радова из области иконописа и православним хришћанством надахнутог сликарства, како би се показао квалитет и динамичност савремене српске уметности у том домену, као једне од најпродуктивнијих и најподстицајнијих појава српске културе нашег времена. Организатори изложбе сматрају да овај вид савременог српског стваралаштва представља не само један од врхунаца савремене српске уметности, него и да указује на могући модел њеног развоја, којег карактерише богатство израза и стваралачка инвентивност, у споју са поштовањем и одличним познавањем традиције.

На трибини у Заводу биће представљена идеја изложбе и разговараће се о савременом српском иконопису и религијском сликарству, док ће неки од аутора заступљених на изложби говорити о свом стваралачком искуству и разумевању уметности.. Публика ће моћи да види и фотографске пројекције изложених радова.

На трибини учествују: Никола Пантелић, директор Народног музеја Крушевац, уметнице Тијана Стаменовић, Милица Ковачевић, Мирјана Новковић, Ружица Ћитић  и Владимир Коларић као модератор.

Календар

Нема резултата.

е-Култура

Часопис Култура

UNESCO фонд за културну разноликост

Књижевни конкурс НОВИЦА ТАДИЋ

ГЕО СРБИЈА

Последње објаве