Трибина у част јубилеја Прве конференције Покрета несврстаних у Београду

27. септембра 2021.

У оквиру обележавања шест деценија од одржавања Прве конференције Покрета несврстаних у Београду (1961), у које су укључене неколике државне институције, у пуном Атријуму Народне библиотеке Србије, у петак, 24. септембра 2021. године, у 13.00, одржана је инспиративна трибина на којој су говорили: књижевник и в.д. директора Завода за проучавање културног развитка Марко Крстић, и историчар и професор Предраг Ј. Марковић, уз приказивање материјала из богате архиве Филмских новости.

Поздравну реч упутио је в.д. управника Народне библиотеке Владимир Пиштало који је истакао значај Покрета несврстаних на идеологију, државну политику и културу наше земље.

Марко Крстић, в.д. директора Завода осврнуо се на утицај културне политике тог доба на савремено друштво. Посматрајући из једног ширег угла историју Србије истакао је да је она увек била несврстана, да су Срби несврстани колико је стара и њихова државност, и како се и данас уз велико лично одрицање и жртву може бити несврстан, што јесте један начин оживљавања и реактуелизације идеје Покрета несврстаних.

Професор Предраг Ј. Марковић у свом обраћању указао је на значај идеје Покрета несврстаних у перцепцији идентитета народа и носталгичног поноса који обележава сећање на то време. Важна поука идеје несврстаних, за професора Марковића јесте отвореност ка свету као једини пут развоја, и  то наслеђе свакоко треба да задржимо.

Контакт

Адреса
Риге од Фере 4, Београд
Телефон
+381 11 2637 565
Факс
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка