12. позив Унеско Међународног фонда за културну разноликост

25. марта 2021.

До 16. јуна 2021. године, Унеско ће примати предлоге пројеката у оквиру 12. Позива за аплицирање за средства Међународног фонда за културну разноликост (у даљем тексту Фонд). Фонд је успостављен Конвенцијом о заштити и унапређењу разноликости културних израза (2005) и подржава jaчање динамичног културног сектора у земљама у развоју.

Ове године, Фонд се придружује прослави Међународне године креативне економије за одрживи развој позивом за израду пројеката који имају за циљ да снажно допринeсу креативној економији у земљама у развоју, које су потписнице Конвенције из 2005. године.

Право пријаве имају органи јавних власти, јавне институције и невладине организације из земаља у развоју које су чланице Конвенције 2005 (међу којима је и Србија), као и међународне невладине организације регистроване у земљама потписницама Конвенције 2005.

Пројекти морају довести до структурних промена кроз:

  • увођење и/или разраду практичних политика и стратегија које имају директан и структурни утицај на стварање, производњу, дистрибуцију и приступ разноликим културним изразима
  • јачање вештина у јавном сектору и организацијама цивилног друштва за подршку одрживим локалним и регионалним културним индустријама и тржиштима у земљама у развоју.

Сви пројекти би у крајњем исходу требало да допринесу одрживом креативном екосистему и Агенди Уједињених нација о одрживом развоју до 2030. године.

Од 2010. године, Фонд је обезбедио 8,7 милиона америчких долара за финансирање 120 пројеката у 60 земаља у развоју. Ове разнолике иницијативе помогле су настанку одрживих система управљања у култури, посебно кроз стварање повољног окружења за предузетнике у култури, приступ новим тржиштима културних добара и услуга и доступност разноврсних културних израза. У 2021. години, док се креативни сектор суочава са изазовом без преседана изазваним Ковид-19 пандемијом, Фонд потврђује своју посвећеност да настави да улаже у културу и креативност као покретаче одрживог развоја. Погледајте преглед подржаних пројеката.

Максимални износ средстава који се може потраживати по пројекту је 100.000 америчких долара. Период имплементације пројеката је између 12 и 24 месеца, са почетком реализације најраније од априла 2022. године. На конкурс се аплицира путем електронске платформе, а пријаве се попуњавају на енглеском или француском језику. Крајњи рок за слање пријава је до поднева 16. јуна 2021. године.

Додатне информације о врстама прихватљивих пројеката и начину аплицирања преузмите на следећем линку:

https://zaprokul.org.rs/wp-content/uploads/2021/03/12-позив-прилог.pdf

Унеско
12. позив Унеско Међународног фонда за културну разноликост

Контакт

Адреса
Риге од Фере 4, Београд
Телефон
+381 11 2637 565
Факс
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка