Објављена публикација „Култура приступачности”

У публикацији „Култура приступачности” су приказани резултати истраживања „Култура приступачности: истраживање о приступачности музеја и галерија у Републици Србији“, које је Завод за проучавање културног развитка спровео током 2021. године.

Kultura pristupačnosti

У студији правичан приступ култури особама са инвалидитетом није посматран само кроз приступачност објеката и садржаја, већ и као услов да се особе са инвалидитетом осећају добродошло, као важни чланови културне заједнице у улози публике, запослених, ствараоца и доносиоца одлука. У истраживачком приступу особе са инвалидитетом посматране су као хетерогена група, уз уважавање њихове различитости.

У истраживању су креирани и интерпретирани показатељи приступачности музејских установау Србији, кроз посматрање стратешко-организационог оквира приступачности установа, потом програмске, физичке и комуникационо-информационе димензије приступачности.

Поред статистичких показатеља, резултати обухватају и аутентична тумачења стања у овој области, како од стране музејских радника, тако и представника удружења особа са инвалидитетом.

Публикација „Култура приступачности”

 

.

 

Календар

Нема резултата.

е-Култура

Часопис Култура

UNESCO фонд за културну разноликост

Књижевни конкурс НОВИЦА ТАДИЋ

ГЕО СРБИЈА

Последње објаве