Како Музеје у Србији учинити приступачним?

Поводом Међународног дана особа са инвалидитетом, Завод за проучавање културног развитка (Запрокул) у сарадњи са Музејом савремене уметности, представио резултатe по први пут спроведеног истраживања Култура приступачности: истраживање о приступачности музеја и галерија у Републици Србији“.

Kako muzeje u Srbiji učiniti pristupačnim

Јуче је поводом 3. децембра, Међународног дана особа са инвалидитетом, Завод за проучавање културног развитка (Запрокул) у сарадњи са Музејом савремене уметности, представио резултатe по први пут спроведеног истраживања Култура приступачности: истраживање о приступачности музеја и галерија у Републици Србији“, уз симболичну песму „Додирни ме“ коју су извели млади уметници, ученици Школе за ученике оштећеног вида ,,Вељко Рамадановић“.

Поздравну реч, упутиле су Маријана Коларић, директорка музеја и Оливера Игњатовић самостални саветник, руководилац групе за заштиту непокретних културних добара, задужбина и фондација у Министарству културе које су честитале Запрокулу на темељном, свеобухватном и значајном истраживању.

Марко Крстић, директор Запрокула, је у свом обраћању истакао да је циљ истраживања био да се стање приступачности музеја и галерија сагледа у целини, да се суочимо са проблемом како би смо пронашли најбољи могући начин за превазилажење свих препрека.

Фото Запрокул: Јелена Ђорђевић и Милица Јовановић

У наставку, истраживачице Запрокула Маријана Миланков, Богдана Опачић и Бојана Субашић одржале су радионицу у виду „паб-квиза“ на којој је публика могла да се упозна са тренутним стањем у музејима и галеријама, али и да чује значајне предлоге за унапређење и развој.

Спроведено истраживање „Култура приступачности“ обухватило је 97 музеја и галерија и 36 удружења особа са инвалидитетом у Србији. Постављено је 70 питања и одржано 35 интервјуа и фокус група.

Резултати истраживања

Резултати показују да je 53,7% музејa и галерија програмски недоступно, физички чак 57,5%.

Посебно су ниски резултати у области комуникационе приступачности који показују да 75,6% установа није приступачно.

Управо зато Запрокул је дао неке од најважнијих смерница и препорука како побољшати опште стање у култури.

Неопходно је

  • едуковати запослене, али и
  • ангажовати особе са инвалидитетом,
  • стално прилагођавати просторе и дизајн,
  • набавити адекватну опрему и
  • побољшати дигиталну приступачност у свим институцијама културе.

Публикација „Култура приступачности“ биће послата свим институцијама у Србији како би им послужила као водич и упутство које ће им помоћи у постизању веће приступачности, а са истим циљем Запрокул ће током следеће године спровести низ обука широм Србије.

Календар

е-Култура

Часопис Култура

UNESCO фонд за културну разноликост

ГЕО СРБИЈА

Последње објаве