Национални портал за културу Републике Србије

3. фебруара 2020.

У време када интернет портали представљају значајна места на глобалној мрежи, све више се намеће потреба за националним порталима за културу. Поједине земље већ неко време раде на развоју таквих портала који пружају свеобухватне информације о националној култури кроз више различитих информационих целина и апликација.

Портал културе Србије ће представити савремено стваралаштво и културно наслеђе, институције културе и значајне локалитете, и тиме постати јединствена тачка за приступ  потребним информацијама о културном животу у Србији. Портал ће, између осталог, садржати и адресар установа културе. Он ће бити место сусрета актера културног живота и заинтересоване јавности, али и нека врста сервиса за субјекте у култури јер ће моћи да дођу до информација које могу да подрже и подстакну њихове активности.

Циљ је првенствено да се култура Србије промовише и учини што видљивијом, да се институције културе и културна понуда приближе свим грађанима и туристима, да се омогући лакша комуникација и размена идеја међу актерима у култури.

У складу са планираним активностима дигитализације на државном нивоу, израда Портала културе Србије представља изузетно важан сегмент дигитализације у сектору културе. Постојање свеобухватних информација о националној култури кроз више различитих информационих целина и апликација у информатичкој ери и на глобалној мрежи ће омогућити видљивост и промоцију културе Србије у иностранству, са једне стране, и лакшу комуникацију и размену идеја међу актерима у култури Србије, са друге стране. Планирана средства су потребна за програмирање портала и припрему текстова за портал на страним језицима, уз потребну техничку опрему и адекватне софтверске пакете.

Координатор: Владимир Коларић и Слободан Мрђа

Контакт

Адреса
Риге од Фере 4, Београд
Телефон
+381 11 2637 565
Факс
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка