Objavljena knjiga „Kucanje na vrata kule“ Vladane Perlić

U ediciji „Prisustva“ Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka objavljena je zbirka poezije „Kucanje na vrata kule“ Vladane Perlić. U ediciji „Prisustva“ objavljuju se rukopisi nagrađeni na konkursu za mlade pesnike „Novica Tadić“, pokrenutom 2018. godine na inicijativu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i u realizaciji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, sa ciljem podsticanja i afirmacije stvaralaštva mlađih pesnika na srpskom jeziku.

У едицији „Присуства“ Завода за проучавање културног развитка објављена је збирка поезије „Куцање на врата куле“ Владане Перлић. У едицији „Присуства“ објављују се рукописи награђени на конкурсу за младе песнике „Новица Тадић“, покренутом 2018. године на иницијативу Министарства културе и информисања Републике Србије и у реализацији Завода за проучавање културног развитка, са циљем подстицања и афирмације стваралаштва млађих песника на српском језику.
Збирка „Куцање на врата куле“ од стране стручне комисије конкурса „Новица Тадић“ коју су чинили др Јана Алексић, др Невенка Бјелановић, Миломир Гавриловић, Никола Маринковић и др Драган Хамовић, препозната је као упечатљив глас млађе српске поезије, који спаја изграђену песничку форму, ауторску самосвест и снажан егзистенцијални набој.
Према речима рецензента Миломира Гавриловића, „збирка песама Владане Перлић обликована је око наизглед деконструкцијског, а дубински преосмишљеног проблематизовања људских односа, или још прецизније одсуства истих, то јест усамљености. Резигнирајућа свест да је самоћа, иако за свакога у детаљима различита, заправо за сваког појединца истоветна јер га чини духовно и емотивно обесправљеним – та свест диктира кретање искуственог расапа овог рукописа. Од готово баналних догађаја и емоција и несигурних трагања кроз дух и тело, све до стремљења да се намети и духа и тела каткад и утаже – препознају се границе на којима сусрет два бића превазилази свакодневицу. Иако указује да је, можда, свака љубав, па и сасвим ситна, довољна, и да су сваки однос и сусрет, чак и у неуспеху, смислени, ауторка ипак у овим песмама открива да мера егзистенције почива на краткотрајном миру и несталној срећи оног човека који је назнаке среће и мира открио у другима, самим тим их препознајући у себи“.
Уредник едиције је др Драган Хамовић, а за дизајн књиге и визуелни идентитет едиције заслужан је Факултет примењених уметности Универзитета уметности у Београду.
Досадашњи добитници награде „Новица Тадић“, чије су књиге објављене у едицији „Присуства“, названој по првој песничкој збирци Новице Тадића, су Јана Алексић, Екрем Хамид, Слађана Шимрак, Бранислав Живановић, Јелена Блануша, Спасоје Јоксимовић и, на овогодишњем конкурсу, Владана Перлић, рођена 1995. године у Бањој Луци, чија је ово уједно и прва објављена књига.

Календар

е-Култура

Часопис Култура

UNESCO фонд за културну разноликост

ГЕО СРБИЈА

Последње објаве