Објављена књига „Куцање на врата куле“ Владане Перлић

7. августа 2020.

У едицији „Присуства“ Завода за проучавање културног развитка објављена је збирка поезије „Куцање на врата куле“ Владане Перлић. У едицији „Присуства“ објављују се рукописи награђени на конкурсу за младе песнике „Новица Тадић“, покренутом 2018. године на иницијативу Министарства културе и информисања Републике Србије и у реализацији Завода за проучавање културног развитка, са циљем подстицања и афирмације стваралаштва млађих песника на српском језику.
Збирка „Куцање на врата куле“ од стране стручне комисије конкурса „Новица Тадић“ коју су чинили др Јана Алексић, др Невенка Бјелановић, Миломир Гавриловић, Никола Маринковић и др Драган Хамовић, препозната је као упечатљив глас млађе српске поезије, који спаја изграђену песничку форму, ауторску самосвест и снажан егзистенцијални набој.
Према речима рецензента Миломира Гавриловића, „збирка песама Владане Перлић обликована је око наизглед деконструкцијског, а дубински преосмишљеног проблематизовања људских односа, или још прецизније одсуства истих, то јест усамљености. Резигнирајућа свест да је самоћа, иако за свакога у детаљима различита, заправо за сваког појединца истоветна јер га чини духовно и емотивно обесправљеним – та свест диктира кретање искуственог расапа овог рукописа. Од готово баналних догађаја и емоција и несигурних трагања кроз дух и тело, све до стремљења да се намети и духа и тела каткад и утаже – препознају се границе на којима сусрет два бића превазилази свакодневицу. Иако указује да је, можда, свака љубав, па и сасвим ситна, довољна, и да су сваки однос и сусрет, чак и у неуспеху, смислени, ауторка ипак у овим песмама открива да мера егзистенције почива на краткотрајном миру и несталној срећи оног човека који је назнаке среће и мира открио у другима, самим тим их препознајући у себи“.
Уредник едиције је др Драган Хамовић, а за дизајн књиге и визуелни идентитет едиције заслужан је Факултет примењених уметности Универзитета уметности у Београду.
Досадашњи добитници награде „Новица Тадић“, чије су књиге објављене у едицији „Присуства“, названој по првој песничкој збирци Новице Тадића, су Јана Алексић, Екрем Хамид, Слађана Шимрак, Бранислав Живановић, Јелена Блануша, Спасоје Јоксимовић и, на овогодишњем конкурсу, Владана Перлић, рођена 1995. године у Бањој Луци, чија је ово уједно и прва објављена књига.

Контакт

Адреса
Риге од Фере 4, Београд
Телефон
+381 11 2637 565
Факс
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка