Одржана промоција монографије „Храна у Херцеговини кроз векове“ у Заводу за проучавање културног развитка

У Галерији Завода за проучавање културног развитка,  одржана је промоција монографије „Храна у Херцеговини кроз вијекове“ аутора др Драгана Брења и академика Нова Пржуља.

Догађај је изазвао велико интересовање јавности, а Галерија  Завода била је испуњена љубитељима културе, традиције и гастрономије, што је допринело посебној, топлој атмосфери.

О књизи су говорили о. Радивоје Круљ, др Драган Брењо, истраживач Завода Дејан Загорац, као и Зоран Јањић  из Удружења Херцеговаца у Београду.

Монографија „Храна у Херцеговини кроз вијекове“ представља својеврсни културно-историјски преглед исхране у Херцеговини током последњих осам векова, од краја XII века до данас. Аутори су исхрану представили као културни систем у којем се огледају друштвени односи, историјске промене и утицаји различитих цивилизација.

Истакнуто је да храна није само потреба, већ и одраз културног идентитета, сећања и традиције, који повезује прошлост и садашњост.

Публика је са великом пажњом пратила представљање књиге, а разговор и дегустација гастрономских специјалитета након званичног дела промоције показли су  да гастрономија може бити тачка сусрета културе са традицијом.

Завод је овим програмом још једномпотврдио своју улогу у очувању и промоцији културног наслеђа и идентитета.

Календар

е-Култура

Часопис Култура

UNESCO фонд за културну разноликост

Књижевни конкурс НОВИЦА ТАДИЋ

ГЕО СРБИЈА

Последње објаве