OTPOČELA LABORATORIJA ZA PRAVIČNE I ODRŽIVE POLITIKE I PRAKSE U KREATIVNOM SEKTORU

Danas je u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka otpočeo trening LABORATORIJA ZA PRAVIČNE I ODRŽIVE POLITIKE I PRAKSE U KREATIVNOM SEKTORU pod pokroviteljstvom  UNESKO participativnog programa 2022-2023. „Građenje kapaciteta za projektovanje i planiranje mera za održive kulturne politike u Srbiji“  (Fair Creative Policy Lab/Building capacity for designing and planning fair and sustainable measures of local cultural policy in Serbia).

U uvodnom delu obratio se direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Vladan Cerović ističući da Zavod ovim treningom želi da predloži rešenja u oblasti javnih politika kojima se može unaprediti razvoj kreativnog sektora kroz razmenu iskustava iz kulturnih praksi u Srbiji. Cerović je poželeo srećan i produktivan rad svim učesnicima kroz narednih šest tematskih celina, dvanaest studija slučaja i tri radionice kojima Zavod ima za cilj sveobuhvatno unapređenje javnih politika u kreativnom sektoru.

U današnjem  programu treninga učestvuje preko trideset predstavnika različitih organizacija i institucija iz Srbije, kao i zainteresovanih pojedinaca, prijavljenih po objavljenom JAVNOM POZIVU Zavoda za proučavnje kulturnog razvitka

Program je otpočeo uvodnom radionicom u vidu interesantnog pab-kviza o povezanosti Srbije i Unesko konvencija, mehanizmima lokalnih kulturnih politika i kulturnim identitetima gradova i opština u Srbiji koju su održale istraživačice Zavoda Bogdana Opačić i Marijana Milankov.

Potom je održan prvi modul sa temom Nacionalni regulativni okvir za kreativni sektor kojim je moderirala dr Maša Vukanović. Gosti ovog dela programa bili su: Vladimir Nedeljković, Ministarstvo kulture Republike Srbije);  Oliver Đorđević i Bojan Đorđević iz Muzičko informativnog centara Srbije (MICS) kao i Ivana Đokić Saunderson iz Muzeja Macura iz Novih Banovaca.

Uloga jedinica lokalne samouprave u planiranju razvoja kreativnog sektora bila je tema drugog modula kojim je moderirala Jasna Dimitrijević. Konkurs Nacionalne prestonice kulture predstavio je Branko Ćalović iz komisije, potom se obratila i Mirela Ivanković, iz gradske uprave Sombora, pomoćnik načelnika Odeljenja za društvene delatnosti, dok je na temu Nematerijalne baštine kao resursa za razvoj kreativnog sektora govorio Dejan Zagorac  istraživač Zavoda.

Treći modul na temu Fer prakse i pravno ekonomski mere kulturnih politika predstavila je  dr Hristina Mikić, gde je o fer praksi i podršci umetnicima, govorila dr Aleksandrija Ajduković,a o ruralnom hab-u Vrmdža, Dragana Tomić Pilipović.

Trening se nastavlja i sutra sa ciljem promovisanja novih vrednosti u kreativnom sektoru i nove održive razvojne procese u kulturi na nivou lokalnih zajednica.

Календар

е-Култура

Часопис Култура

UNESCO фонд за културну разноликост

ГЕО СРБИЈА

Последње објаве