POL ŠREDER – nova tema ciklusa tribina HRIŠĆANSTVO I FILM

POL ŠREDER je sedma tribina ciklusa HRIŠĆANSTVO I FILM, u organizaciji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (Zaprokul) i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“, koja će se održati u 19 časova, u sredu 22. decembra u Univerzitetskoj bibloteci „Svetozar Marković“.

Амерички филмски редитељ и сценариста Пол Шредер један је од филмских уметника најзначајнијих за разумевање могућости филма да изрази религијске садржаје и искуства и творац синтагме „трансцендентални филм“, којим је описао себи блиско схватање ове уметности и медија.

У разговору ће посебно бити речи о изолованом јунаку у расцепу између свог личног система вредности, религијских вредности и вредности друштва, затим о калвинистичком промишљању искушења и човековог „задатка“, особеном редитељском третману емотивно најпрегнантнијих сцена, теми саможртвовања и опстанку античког појма трагедије у филмовима овог аутора.

Учествују:

Миомир Петровић

Владимир Коларић

Миомир Петровић је прозни и драмски писац, теоретичар уметности, редовни професор теорије драме и филма на Институту за уметничку игру у Београду и Higher College of Techology у Уједињеним Арапским Емиратима. Аутор је три научне монографије и шеснаест романа.

Владимир Коларић је теоретичар културе и уметности и писац, организатор истраживања у Заводу за проучавање културног развитка и доцент на Високој школи за комуникације у Београду. Аутор  је књига „Хришћанство и филм“ и „Хришћанство и уметност“.

Календар

е-Култура

Часопис Култура

UNESCO фонд за културну разноликост

ГЕО СРБИЈА

Последње објаве