SLOVAČKO NAIVNO SLIKARSTVO – VAŽNA TEMA U KULTURI SRBIJE

Sa velikim zadovoljstvom Republička ustanova kulture ZAVOD ZA PROUČAVANJE KULTURNOG RAZVITKA organizuje konferenciju Naivno slikarstvo slovačke manjine u Srbiji kao predmet intresovanja mladih istraživača u oblastima humanistike i društvenih nauka u slovenskim zemljama, povodom drugog Festivala slovačke naivne umetnosti u Srbiji, 5.  septembra u 10 časova u Galeriji Zavoda.

Program konferencije obuhvata najznačajnija pitanja kulturne politike, kulturne diplomatije, saradnje srpskog i slovačkog naroda i stvaralaštva slovačke nacionalne manjine u Srbiji. Ovom konferencijom želimo da istaknemo sve aspekte dugogodišnjeg delovanja u oblasti kulture, posebno izdvajajući ovu temu kao značajnu u kulturnoj politici naše zemlje.

Učesnici konferencije:

 

  • Goran Milašinović, predsednik Nacionalne komisije Srbije za saradnju sa Uneskom: „Etno-umetnička baština Kovačice u funkciji aktivnosti Uneska“
  • Pavel Babka, osnivač Galerije i fondacije Babka i pokretač ideje KO JE KO? u naivnoj umetnosti slovenskih zemalja u Evropi (Kovačica)
  • Andreja Rihter, direktor Foruma slovenskih kultura (Ljubljana)
  • Danijela Filipović, rukovodilac Centra za nematrijalno kulturno nasleđe Srbije (Beograd)
  • Juraj Hamar, šef katedre za estetiku Univerziteta Komenskog, direktor SLUK-a i predsedavajući Saveta Ministarstva kulture Slovačke za zaštitu nematrijalnog kulturnog nasleđa, (Bratislava)
  • Izabela Pajdala-Kusinska, istoričar umetnosti, fotograf, novinar
  • Senka Vlahović, umetnički direktor Banatskog kulturnog centra Novo Miloševo

 

U sklopu Konferencije u Galeriji Zavoda predstavljamo

                 IZLOŽBU

Jubilarci slovačkog naivnog slikarstva u Srbiji

 

Kada je reč o slovačkom naivnom slikarstvu u Srbiji, prva asocijacija je Kovačica. Slike iz svakodnevnog života, običaji, priče o životu na selu, obilje detalja, životnih ciklusa, prikazi sela, često ne onako kako je sada, već kako je to nekad bilo. Slovačka nacionalna manjina u naivnom slikarstvu je izvor za proučavanje etničkog i kulturnog identiteta Slovaka u Srbiji. Slikari iz Kovačice koji slave svoje jubileje svakako imaju posebno mesto u kulturi Srbije, stoga je ova izložba posvećena upravo njima.

Izložba Jubilarci slovačkog naivnog slikarstva u Srbiji biće otvorena u Galeriji Zavoda od 5. do 13. septembra u periodu od 9 – 16 časova. Ulaz je besplatan.

 

DOBRO DOŠLI!

Календар

Nema rezultata.

е-Култура

Часопис Култура

UNESCO фонд за културну разноликост

ГЕО СРБИЈА

Последње објаве