СЛОВАЧКО НАИВНО СЛИКАРСТВО – ВАЖНА ТЕМА У КУЛТУРИ СРБИЈЕ

Са великим задовољством Републичка установа културе ЗАВОД ЗА ПРОУЧАВАЊЕ КУЛТУРНОГ РАЗВИТКА организује конференцију Наивно сликарство словачке мањине у Србији као предмет интресовања младих истраживача у областима хуманистике и друштвених наука у словенским земљама, поводом другог Фестивала словачке наивне уметности у Србији, 5.  септембра у 10 часова у Галерији Завода.

Програм конференције обухвата најзначајнија питања културне политике, културне дипломатије, сарадње српског и словачког народа и стваралаштва словачке националне мањине у Србији. Овом конференцијом желимо да истакнемо све аспекте дугогодишњег деловања у области културе, посебно издвајајући ову тему као значајну у културној политици наше земље.

Учесници конференције:

 

  • Горан Милашиновић, председник Националне комисије Србије за сарадњу са Унеском: „Етно-уметничкa баштина Ковачице у функцији активности Унеска“
  • Павел Бабка, оснивач Галерије и фондације Бабка и покретач идеје КО ЈЕ КО? у наивној уметности словенских земаља у Европи (Ковачица)
  • Андреја Рихтер, директор Форума словенских култура (Љубљана)
  • Данијела Филиповић, руководилац Центра за нематријално културно наслеђе Србије (Београд)
  • Јурај Хамар, шеф катедре за естетику Универзитета Коменског, директор СЛУК-а и председавајући Савета Министарства културе Словачке за заштиту нематријалног културног наслеђа, (Братислава)
  • Изабела Пајдала-Кусинска, историчар уметности, фотограф, новинар
  • Сенка Влаховић, уметнички директор Банатског културног центра Ново Милошево

 

У склопу Конференције у Галерији Завода представљамо

                 ИЗЛОЖБУ

Јубиларци словачког наивног сликарства у Србији

 

Када је реч о словачком наивном сликарству у Србији, прва асоцијација је Ковачица. Слике из свакодневног живота, обичаји, приче о животу на селу, обиље детаља, животних циклуса, прикази села, често не онако како је сада, већ како је то некад било. Словачка национална мањина у наивном сликарству је извор за проучавање етничког и културног идентитета Словака у Србији. Сликари из Ковачице који славе своје јубилеје свакако имају посебно место у култури Србије, стога је ова изложба посвећена управо њима.

Изложба Јубиларци словачког наивног сликарства у Србији биће отворена у Галерији Завода од 5. до 13. септембра у периоду од 9 – 16 часова. Улаз је бесплатан.

 

ДОБРО ДОШЛИ!

Календар

Нема резултата.

е-Култура

Часопис Култура

UNESCO фонд за културну разноликост

Књижевни конкурс НОВИЦА ТАДИЋ

ГЕО СРБИЈА

Последње објаве