Страница посвећена конкурсу „Новица Тадић” и едицији „Присуства”

На сајту Завода за проучавање културног развитка објављена је страница посвећена конкурсу за младе песнике „Новица Тадић” и едицији „Присуства“ у оквиру које се објављују награђене збирке поезије.

На страници се налазе основне информације о свакој књизи и о аутору, рецензија и целокупан текст збирки у ПДФ формату.

На страницу су постављене збирке свих досадашњих добитника награде – Екрема Хамида, Јане Алексић, Слађане Шимрак, Бранислава Живановића. Јелена Блануше, Спасоја Јоксимовића, Владане Перлић, Тијане Сладоје, Велимира Кнежевића, Јелене Калајџије, Мата Уљаревића и Андреје Каргачин.

Књижевни конкурс „Новица Тадић” за младе песнике покренут је на иницијативу Министарства културе Републике Србије, а организатор је Завод за проучавање културног развитка.

Конкурс се расписује у знак сећања на песника Новицу Тадића, чији је опус обележио српску поезију на размеђу 20. и 21. века и чији ауторски статус превладава све поетичке и друге поделе на актуелној књижевној сцени, а у циљу подстицања стваралаштва младих песника на српском језику. Конкурс је први пут расписан 2018. године.

Право учешћа имају песници који у тренутку расписивања конкурса нису навршили више од 35 година живота и који пишу на српском језику, без обзира у којој држави живе. Конкурс се односи искључиво на рукописе необјављених песничких збирки.

Награђени рукописи штампају се у оквиру едиције „Присуства”, у издању Завода за проучавање културног развитка. Поред објављивања песничке збирке у оквиру ове едиције, добитницима награде „Новица Тадић” припадају диплома и плакета са ликом Новице Тадића, као и новчани износ.

Добитник награде за 2024. годину биће објављен 17. јула.

Страница посвећена конкурсу и едицији доступна је на линку: https://zaprokul.org.rs/knjizevni-konkurs-novica-tadic-za-mlade-pesnike/

Календар

Нема резултата.

е-Култура

Часопис Култура

UNESCO фонд за културну разноликост

Књижевни конкурс НОВИЦА ТАДИЋ

ГЕО СРБИЈА

Последње објаве