Zavod na 17. redovnom zasedanju UNESKO Međuvladinog Komiteta za zaštitu i unapređenje kulturne raznolikosti

U Parizu se tokom ove nedelje održava 17. redovno zasedanje UNESKO Međuvladinog Komiteta za zaštitu i unapređenje kulturne raznolikosti, na kome učestvuje i delegacija Srbije u čijem sastavu je i Vladan Cerović, direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka. Gospodin Cerović prisustvovao je sednici zajedno sa gospođom Aleksandrom Popović, otpravnikom poslova ambasade Srbije u Unesku u Parizu.

Ključne teme ovog skupa su analiza ostvarene saradnje u prethodnom periodu kao i rezultati i planovi u sprovođenju Konvencije o zaštiti i unapređenju raznolikosti kulturnih izraza, usvojene 2005.godine. Naredne 2025. godine obeležava se 20 godina od usvajnja i sprovođenja ove Konvencije. Ovaj jubilej je prilika da sve zemlje, članice ovog Komiteta, među kojima je i Srbija,  daju svoj doprinos u posebnom isticanju značaja sprovođenja ciljeva Konvencije.

Od 2010. godine Zavod za proučavanje kulturnog razvitka je angažovan kao podrška na aktivnostima koji su vezani za implementaciju i praćenje implementacije Konvencije za koju je Ministarstvo kulture i informisanja nacionalna kontakt tačka. Pružajući podršku Ministarstvu, na poslovima koji se tiču svih obaveza koje je Ministarstvo preuzelo kao kontakt tačka Konvencije 2005, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka je do sada realizovao brojne aktivnosti, kako na planu istraživanja koja su za cilj imala da se utvrde činjenice od značaja za razvoj kulture na međunarodnom planu tako i na programima obuke za sistematično prikupljanje i organizovanje dokumentacije o kulturnom razvitku, ali i implementaciji dokumenata koje donosi ova organizacija.

Календар

Nema rezultata.

е-Култура

Часопис Култура

UNESCO фонд за културну разноликост

ГЕО СРБИЈА

Последње објаве