ZAVRŠEN ČIP FESTIVAL : PROMENE U SVETU I DOSLEDNOST SEBI KAO IMPERATIV

Dvodnevni ČIP FESTIVAL: NOĆI POEZIJE koji je održan u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka (Zaprokulu) u okviru programa Letnjih grifonskih noći privukao je ogromnu pažnju publike i medija.

FOTO ZAVOD

 Tokom dve jedinstvene noći, mlada pesnička scena imala je priliku da govori o važnosti Čitanja I Poezije u javnosti i razlikama u shvatanju stihova kroz vreme. Zaprokul je otvorio letnju scenu pesnicima i mnogobrojnoj okupljenoj publici sa željom njihove susrete susret učini lepšim i potpunijim.

Prve večeri ČIP FESTIVALA specijalna gošća bila je Ana Ristović, poznata srpska pesnikinja, dobitnica nekoliko najuglednijih nagrada za poeziju koja je mladim pesnicima prenela svoja iskustva i podelila lepe, ali i teške trenutke svojih početaka. „Svet oko nas se neprestano menja, svi mi koji želimo da pišemo, moramo da pratimo promene u svetu i da ih u svojoj poeziji oslikavamo, ali i da ostanemo dosledni sebi.“

Mlade nade srpskog pesništva – pesnici:  Milica Špadijer, Irena Plaović, Jelena Marinkov, Marija Radić i Nemanja Dragaš, u nastavku su čitali svoju poeziju i ogovarali na mnogobrojna pitanja znatiželjne publike.

Druge večeri gestivala specijalna gošća bila je Radmila Petrović, pesnikinja i autorka čuvene zbirke pesama Moja mama zna šta se dešava u gradovima. Pesnikinja je istakla da je ovu zbirku pesama o kojoj se u javnosti mnogo govorilo izdvojila hrabrost i jačina emocija koju nose pesme u njoj.

Scenu su potom preuzele nove zvezde poezije: Marija Dragnić, Šimon Cubota, Sara Stanojević, Anđela Pendić, Slađana Bušić, Đorđe Ivković i Marko Kragović.

Moderator festivala bila  je Jovana Milovančević, voditeljka Radio Beograda.

Manifestacija „Letnje grifonske noći “ nastavlja se u Zavodu, a kalendar nastupajućih događaja možete pronaći na sajtu Zaprokula:  https://zaprokul.org.rs/events/

Календар

е-Култура

Часопис Култура

UNESCO фонд за културну разноликост

ГЕО СРБИЈА

Последње објаве