КУЛТУРА У СРБИЈИ ЈЕ КУЛТУРА РАЗНОЛИКОСТИ – закључено на конференцији „Културна разноликост Србије: развој, достигнућа и изазови“

21. маја 2022. године 20. пут је обележен Светски дан културне разноликости за дијалог и развој.

Министарство културе и информисања Републике Србије и Завод за проучавање културног развитка организовали су том приликом онлајн конференцију „Културна разноликост Србије: развој, достигнућа и изазови“.

„Ми смо веома поносни на чињеницу да живимо у држави у којој се поштује и негује културна разноликост са 23 националне заједнице које у њој живе и које према последњем попису чине 16% целокупне популације у Србији. Савремени закони о правима мањина усклађени са европским стандардима као и значајна подршка државе мањинским групацијама подстичу бољу интеркултуралну сарадњу и размену на коју смо сви поносни. Министарство културе и информисања са своје стране управо организује посебне конкурсе за финансијску подршку пројектима мањина, пројектима који подстичу међусобно разумевање и сарадњу” – истакао је Вук Радуловић, саветник за међународну сарадњу у кабинету потпредседнице Владе Републике Србије и министарке културе и информисања, приликом отварања конференције.

У оквиру конференције одржана су два панела:

  1. Глобализам и култура – победа културног плурализма: Културна политика и социо-културни развој Србије“
  2. Културне разлике – степеник ка богатијем животу: Културна разноликост у Србији као полазна тачка за суживот и укључење свих људи у заједницу“

 

Глобализам и култура – победа културног плурализма: Културна политика и социо-културни развој Србије

 

Учесници првог панела:

  • Алма Ризвановић, посебна саветница министра, Министарство културе и информисања,
  • Маријана Миланков, Завод за проучавање културног развитка,
  • Чарна Милинковић, Музеј Војводине и
  • Вирџинија Ђековић, Удружење грађана Тачка комуникације.

Алма Ризвановић, посебна саветница министра, Министарство културе и информисања, нагласила је да култура у Србији јесте култура разноликости и да смо “ове године имали преко 4.000 конкурсних пријава управо за конкурс који се тиче националних мањина што значи да су националне мањине спремне да афирмишу и валоризују своје особености и посебности”.

На унапређењу културне политике Србије треба радити заједничким снагама, партнерством јавног, приватног и цивилног сектора – истакла је Вирџинија Ђековић, испред Удружења грађана Тачка комуникације.

Маријана Миланков, из Завода за проучавање културног развитка, подсетила је да је Завод национална контакт тачка за Конвенцију о културној разноликости и да се у својим активностима институција држи начела ове Конвенције.

Чарна Милинковић, испред Музеја Војводине, додала је колико је Војводина цео свој културни идентитет изградила на мултикултурализму у коме сви имају своје место и у изложбама које Музеј припрема јако се води рачуна о презентацији богате културне баштине на најбољи могући начин.

„Културне разлике – степеник ка богатијем животу: Културна разноликост у Србији као полазна тачка за суживот и укључење свих људи у заједницу“

Учесници другог панела:

  • Павел Сурови, директор Културног центра Кисач,
  • Иван Кањух, председник Радног тела за младе Националног савета Русина,
  • Богдана Опачић, Завод за проучавање културног развитка и
  • Дарко Полић, управник „Спомен дом бана Јосипа Јелачића“.

Представници мањина Словака, Русина и Хрвата истакли су како су ове мањине организоване на подручју Војводине и на које све начине чувају свој језик и културу у оквиру ширег друштвеног контекста.

Богдана Опачић, из Завода за проучавање културног развитка, изнела је податке о позицији маргиналних друштвених група и начине на који су они укључени у друштво и део су српске културне сцене.

Закључено је да подршка државе постоји, као и да увек има простора за побољшање и нове идеје и пројекте.

Србија у Европи предњачи у многим областима када је у питању интеркултурализам и једна је од ретких држава која има националне културне центре за мањинске заједнице у локалним срединама. Ми смо стратешки опредељи да градимо пут толеранције и инклузије и сигурно је да ће у будућности велики број пројеката и програма бити реализовано који ће још једном потврдити значај културне разноликости на територији Републике Србије.

Снимак конференције можете погледати на овом линку: https://www.youtube.com/watch?v=m8CJJbMydVw

Календар

Нема резултата.

е-Култура

Часопис Култура

UNESCO фонд за културну разноликост

Књижевни конкурс НОВИЦА ТАДИЋ

ГЕО СРБИЈА

Последње објаве