ОДРЖАНО ВЕЧЕ ПЕРСИЈСКЕ ПОЕЗИЈЕ У ЗАВОДУ

Јуче је у препуној Галерији Завода за проучавање културног развитка одржано  вече персијске поезије и промоција антологије савремене иранске поезије „Блистави звуци јутра“ у сарадњи са Културним центром И.И. Ирана и Центом за персијске студије Филолошког факултета у Београду.

Јуче је у препуној Галерији Завода за проучавање културног развитка одржано  вече персијске поезије и промоција антологије савремене иранске поезије „Блистави звуци јутра“ у сарадњи са Културним центром И.Р. Ирана и Центом за персијске студије Филолошког факултета у Београду.

У првом делу вечери публика је имала  прилику да чује приче о великанима персијске поезије: Омару Хајаму и Фердосију.  Др Саид Сафари, професор персијског језика на Филолошком факултету, одржао је интересантно предавање под насловом „Од усмене традиције до писаног ремек-дела: Фердосијеви доприноси персијској књижевности“ . Потом су се пубилици представили Јулијана Јевђенић, студент Филолошког факултета са предавањем „Универзална привлачност поезије Омара Хајама: Међукултурна перспектива“ и  Милош Ресимић, студент Филолошког факултета са предавањем на тему „Љубав, издаја и трагедија: Прича о Ростаму и Сохрабу“.

Капиталну антологију савремене иранске поезије „Блистави звуци јутра“ публици су представили Петар Јаначковић и Александар Драгојевић, преводиоци овог значајног дела за културу Ирана.

Календар

Нема резултата.

е-Култура

Часопис Култура

UNESCO фонд за културну разноликост

Књижевни конкурс НОВИЦА ТАДИЋ

ГЕО СРБИЈА

Последње објаве