Андреја Каргачин: СЛОБОДНИ ДАНИ ЕЛЕНЕ ЧАУШЕСКУ

Да ли смо се икада запитали шта су у слободно време радили неки од најпознатијих диктатора света? Шта су радиле њихове љубавнице и супруге? Ко и шта стоји иза тешких и масовних злочина које су починили и може ли се за њих окривити недовољно остварена љубав? Збирка песама Слободни дани Елене Чаушеску Андреје Каргачин, може нам, донекле, дочарати „о чему мисли Ева Браун / у тренуцима досаде; / Где је била Нађа Алелујева / док нисмо гледали; / Куда иду црне слутње / ситних сати Мире Марковић; / Како је звучао ток свести / последњих секунди Кларе Петачи; / Шта је све Ри Сол-Џу мислила / о свом псеудониму; / У каквом су миру текли / слободни дани Елене Чаушеску“ („Слободни дани Елене Чаушеску“).

Иако, углавном, читаоца упознаје са добом највећег људског страдања у Европи – Холокауста, али и хладноратовског периода, ово није збирка само о прошлости, она је превасходно савремена и болно свевремена. Ова фино ангажована књига, открива нам ауторку која не преза од тешких и болно трауматичних тема по читаво човечанство, али и за нас појединачно, њену запитаност над судбином света у коме диктатори владају, те страха од могућности да се злочини могу понављати (уколико се већ и не понављају!). Интертекстуалним, те иронијско-пародијским и црнохуморним поступком, песникиња нас све време држи у вешто промишљеном и изнијансираном ходу по ивицама љубави и злочина, психолошком саучествовању у оправдавању њихове монструозности, али и веома вештом сликању психичких стања њених лирских јунакиња, произашлих управо из потребе да се све(т) поседује; „мислим да немам ништа / јер ми све припада“ („Жена за зла времена“).

Без обзира што се на грешкама не учи, а историја понавља, збирка Слободни дани Елене Чаушеску настала као својеврсно истраживање, нам говори да је битно суочавати се за злочинима, говорити и писати о њима, указивати, како би се спречило њихово даље понављање.

Жарко Миленковић

Публикацију можете преузети овде

Календар

Нема резултата.

е-Култура

Часопис Култура

UNESCO фонд за културну разноликост

Књижевни конкурс НОВИЦА ТАДИЋ

ГЕО СРБИЈА

Последње објаве