Održana promocija monografije ,,Ukusi Vranja“

,,Ukusi Vranja“ je dvojezična  (srpski i engleski) monografija o kulturno-istorijskom  i gastronomskog nasleđu grada Vranja, na kojoj su sarađivali i Grad Vranje, Turstička organizacija, Narodni muzej, Javna biblioteka ,,Bora Stanković“, Pravoslavna Eparhija vranjska, kao i ugostitelji ovog kraja.

U okviru manifestacije ,,Dani Vranja“, u Gradskom parku održana je promocija monografije ,,Ukusi Vranja“, urednika Dejana Zagorca i dr Jelene Đorđević, u izdanju Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

Tom prilikom, govorila je zamenica gradonačelnika Zorica Jović, ističići da je reč o velikom kapitalnom delu, koje je produkt izuzetne saradnje Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka i Grada Vranja.

Monografiju su predstavili urednici Dejan Zagorac i dr Jelena Đorđević. Urednik monografije ,,Ukusi Vranja“ , Dejan Zagorac  naglasio je da Grad Vranje ima poseban identitet i kulturnu tradiciju, koja se odražava i na gastronomiju. ,,Vranje ima izuzetno zanimljivu i značajnu nematerijalnu kulturnu baštinu. Kada je reč o gastronomiji,  vranjska kuhinja se može porediti sa bečkom kuhinjom i drugim svetskim metropoloma, samo  je treba na pravi način brendirati i zaštititi. Takođe, želim da naglasim da je tokom izrade ove monografije bilo izuzetno zadovoljstvo sarađivati sa različitim akterima gastronomske slike Vranja i smatram da Vranje ima veliku budućnost u pogledu razvoja turizma“, istakao je Zagorac. Dr Jelena Đorđević dodala je da Vranje ima poseban kulturni idenitet i izuzetno gastronomsko i kulturno nasleđe i da će izdanjem monografije ,,Ukusi Vranja“, ove vrednosti biti sačuvane na pravi način. Milan Zdravković iz Turističke organizacija Vranje naglasio je izuzetnu saradnju na pripremi ove monografije i istakao je da se na ovaj način čuva od zaborava identitet jednog naroda.

Календар

е-Култура

Часопис Култура

UNESCO фонд за културну разноликост

ГЕО СРБИЈА

Последње објаве